Симулация на процес в Районен съд – Генерал Тошево

В Районен съд – Генерал Тошево се проведе “Ден на отворените врати”.

Симулация на процес в Районен съд – Генерал Тошево

Поводът за инициативата беше честването на 81 години от откриването на първото съдилище в града и 31 години от създаването на Районен съд – Генерал Тошево. Празникът беше уважен от ученици от горните класове на двете гимназии в града и много гости. Всички бяха посрещнати от председателя на съда Росен Стоянов, който ги запозна със структурата на съдебната система, ролята на съдебната власт, целта на съдебното производство и видовете дела, които се разглеждат в институцията.


Децата имаха възможността да научат повече за устройството на съдебната система, за работата на съдиите и съдебната администрация. Учениците от ПГЗ “Т. Рачински” и СУ “Н. Вапцаров” изслушаха лекция от съдия Петър Петров на тема “Представяне на професиите съдия, прокурор, следовател и запознаване със статута на магистратите”.


След лекцията настъпи и кулминацията на Деня на отворените врати. Ученици от ПГЗ “Т. Рачински” с преподавател Диляна Дякова представиха симулативен процес на тема “Престъпления против собствеността, извършено от непълнолетни лица и последици от тях”. Децата се превъплатиха по невероятен начин в поверените им роли – на съдия, съдебни заседатели, прокурори, адвокати, подсъдими, свидетели, вещи лица и сътвориха истински съдебен процес, завършил с осъдителна присъда за кражба.


От Районен съд – Генерал Тошево обещаха да запазят традицията всяка година да провеждат инициативата “Ден на отворените врати”, за да може все повече граждани да се запознават с дейността на институцията и да вярват в нея. Учениците от двете училища пък от своя страна изразиха готовност да подготвят още по-вълнуваш симулативен процес следващия път.