НАП проверява фризьорски салони и магазини за дрехи в Добрич

Инспекторите от "Оперативни проверки" засилват контрола в Добрич и региона на фризьорски салони, магазини за продажба на дрехи и заведения за хранене. Целта е да се установи отчитат ли се реално извършените продажби на стоки и услуги на фискалните устройства и внасят ли се дължимият данък и осигуровки.

НАП проверява фризьорски салони и магазини за дрехи в Добрич

Активно съдействие на проверяващите оказа звеното за дистанционно наблюдение на фискалните устройства, от което контролиращите получават информация за обекти, които отчитат занижени обороти. 


Чрез системата за дистанционна връзка на касовите апарати с НАП се следят оборотите на 6346 касови апарата на обекти в Добрич. По време на извършваните проверки данъчните копират по надлежен ред информацията от компютрите на търговците и след извършен анализ на данните и установяване на укриване на обороти, проверките ще преминат в ревизии.

От началото на годината  до момента  добричките инспектори от "Оперативни проверки" са извършили 782 проверки на търговски обекти. По време на осъществения контрол са съставени 308 акта за административно нарушение, като в голямата си част те са за неиздаване на касови бележки и разлика в касовата наличност. 111 от актовете са съставени за невнесени здравни осигуровки.

От НАП Добрич напомнят, че всяка покупка на стоки и услуги, която се извършва срещу заплащане в брой, трябва да е съпроводена с издаването на касова бележка. На касовите бележки в долния ляв ъгъл задължително трябва да има изобразена картата на България около индекс BG.

Сигнали за укриване на обороти и други данъчни нарушения гражданите могат да подават на телефона на НАП 0700 18 700.