Откриха билкозаготвителна база със сушилня в каварненското село Българево

Билкозаготвителна база със сушилня бе открита днес в каварненското село Българево. Лентата прерязаха кметът на Каварна Цонко Цонев и кметът на Българево Георги Георгиев.

Откриха билкозаготвителна база със сушилня в каварненското село Българево

Съоръжението е изградено по проект „Квалификация, интеграция, заетост – достоен живот за роми, чрез Център за Подкрепа на Земеделието Каварна”. Проектът е на Бизнес център Добрич, а Община Каварна е водещ партньор. Финансирането е по линия на програма ФАР - BG 2004/006-070.05.01 „Интеграция на пазара на труда на етническите малцинствени групи”. Общата стойност на проекта е в размер на 176 086,12 евро, от които 33 456,36 евро е финансовият принос на Община Каварна. Допълнително, с общински средства в размер на 20 570 лв., е разработена стратегия за развитие на билкопроизводството в община Каварна.


 

„Важното на този проект е, че възобновява производството на билки в общината. Очаква се той да даде възможност за събиране и изкупуване на билки в района.”, каза кметът Цонко Цонев. Обектът е газифициран и оборудван с нови машини за преработка на билки. В базата започват постоянна работа трима души. Сезонно се предвижда да бъдат ангажирани безработни лица от ромски произход, които са преминали квалифициран курс на обучение по специалност „Билкарство”. Общината е отстъпила 100 декара земеделски земи, които се обработват и са превърнати в билкови масиви.

 

Освен билкозаготвителната база със сушилня, по проекта има изграден и функциониращ “Център за подкрепа на земеделието” с офис и учебна зала. Той предоставя разнообразни консултантски, технически обучителни услуги и семинари.