13.2% ръст на чуждестранните туристи в област Добрич

Основната цел на Министерството на туризма е превръщането на България в целогодишна туристическа дестинация, заяви Николина Ангелкова.

13.2% ръст на чуждестранните туристи в област Добрич



В Областна администрация - Добрич днес се проведе среща на министъра на туризма Николина Ангелкова с представители на туристическия бранш от областта. В срещата участваха кметът на Добрич Йордан Йорданов, народните представители Румен Иванов и Живко Мартинов, областният управител Детелина Николова, представители на местните власти от региона.

Министърът на туризма Николина Ангелкова отчете успешна година за страната и областта. 7 милиона чуждестранни туристи са посетили България за първите 9 месеца. От януари до август приходите от сектора са 4 700 000 000 лева, като ръстът е в размер на 621 000 000 лева. Над 320 000 чуждестранни туристи са посетили област Добрич за първите 8 месеца на годината - от началото й до края на август, като увеличението им възлиза на 13.2%.

България е избирана като дестинация за почивка от чужденците, защото предлага сигурност и спокойствие на туристите, смята Николина Ангелкова.

Туризмът е изведен като национален приоритет за правителството и министерството, а основната ни цел е превръщането на страната в целогодишна туристическа дестинация, заяви тя.

Подготвените промени в закона за туризма ще обхванат и статута на националните курорти, обясни министърът. Такъв в нашата област е Албена. Този курорт е символ за качество, отбеляза Николина Ангелкова. 8-10% е ръстът на туристите в Албена до края на август, по данни на министерството.

С всяка изминала година нарушенията по черноморските плажове намаляват драстично, коментира Николина Ангелкова. Това лято Министерството на туризма е извъшило над 400 проверки на 135 плажа, отдадени на концесия или под наем. На 70 от тях няма нито едно нарушение за целия сезон. На 20 плажа са констатирани само минимални нарушения, които са отстранени до 3 дни.

Въпросите, които представителите на туристическия бранш от област Добрич поставиха на срещата, бяха свързани основно с инфраструктурата - в Балчик, Кранево, района на нос Калиакра и други места, както и с липсата на кадри.