Жалба в РИК - питат избирателите дали ще гласуват и на референдума

Жалба в РИК - Добрич в качеството си на гражданин е подала Александрина Панайотова Александрова. В нея тя посочва, че в секция в Добрич се извършва нарушение, като избирателите биват питани дали ще участват в референдума. Ето и целият текст на жалбата:

Жалба в РИК - питат избирателите дали ще гласуват и на референдума

ДО РИК ДОБРИЧ

ЖАЛБА
От Александрина Панайотова Александрова

Уважаеми г-н Председател,

Днес на 6.11.2016 г. като обикновен гражданин отидох да упражня правото си на глас в секция N62, намираща се в ОУ Хан Аспарух, в ЖК Добротица, град Добрич. Влизайки в секцията зам.председателят на комисията, ми зададе въпроса ``Ще гласувате ли за референдума?``.

Съгласно МЕТОДИЧЕСКИ УКАЗАНИЯ на ЦИК
``При влизане в изборното помещение секционната избирателна комисия информира избирателя/гласоподавателя, че се гласува за избори за президент и вицепрезидент на републиката и за национален референдум. Член на комисията указва на избирателя/гласоподавателя къде е избирателният списък за изборите за президент и вицепрезидент на републиката и за национален референдум и го информира, че данните му трябва да бъдат проверени и вписани в списъците, за да получи бюлетини за гласуване и да бъде допуснат до гласуване.
В секциите, в които се провежда машинно гласуване, СИК информира избирателите, че могат да гласуват в изборите за президент и вицепрезидент на републиката с хартиена бюлетина или машинно по свой избор.``

Коагато им направих забележка, че нарушават правилата за правилното протичане на изборния ден, те ми заявиха, че такива са им инструкциите.



Настоявам за Вашата незабавна намеса за отстраняване на тази нередност.

С уважение,

Александрина Панайотова