Селфи с бюлетината за вота ще струва 1000 лева

1000 лева е глобата за избирател, който си направи селфи с бюлетината, докато е в тъмната стаичка, съобщиха от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Селфи с бюлетината за вота ще струва 1000 лева

Днес гласуваме за президент, като последните поправки в Избирателния кодекс направиха вота задължителен. Участието в референдума обаче е пожелание.


При влизането ни в СИК, членовете на комисията трябва да откъснат пред нас бюлетината за президентския вот, като ние сами трябва да я сгънем. Ако се съмняваме, че ще го направим правилно, то можем да помолим някой от членовете на секцията да сгъне бюлетината.

При сгрешен вот от наша страна, имаме право само на една поправка. При този случай ще получим нова бюлетина.

Невалидни бюлетини са онези без два печата, когато номерът е различен от този на кочана, от който са откъснати, както и ако покажем вота си публично. За недействителен глас ще се зачита също изцяло задраскана или празна бюлетина, както и ако сме избрали повече от едно квадратче или пък ако сме написали нещо върху хартията. Гласуваме като поставим знака "Х" или "V" и то само със син химикал.

При референдума не е нужно да отговаряме на всичките три въпроса. Бюлетината също трябва да се сгъне преди да се сложи в плика и да се пусне в урната.

Тази година в 500 секции в страна ще има и машинно гласуване. Важно е да знаем, че ако изберем да гласуваме така, то имаме максимум 6 минути в тъмната стаичка. След това машината ни издава специална разписка, която пускаме в отделна непрозрачна кутия.

От ЦИК препоръчаха на гражданите да не изчакват да наближи края на изборния ден, а да упражнят правото си на глас по-рано.

 

Dnes.bg