Добрич изпраща 200 подписа срещу СЕТА до Бойко Борисов

Добрич е един от трите града в България, заедно със София и Варна, в които тази седмица се провеждат протести срещу търговското споразумение между Европейския съюз и Канада. През септември своето недоволство изразиха всички големи градове на стария континент. Към акцията сега се присъединява и нашата страна, тъй като на 18 октомври в Люксембург България трябва да гласува "за" или "против" търговското споразумение между ЕС и Канада.

Добрич изпраща 200 подписа срещу СЕТА до Бойко Борисов



Граждански надпартиен протест срещу СЕТА - договора между ЕС и Канада, се проведе днес в центъра на Добрич. Той бе организиран от Гражданска инициатива за забрана проучването и добива на шистов газ в България по метода на хидравлично разбиване.

СЕТА е "малкото братче" на договора със САЩ ТТИП и също толкова вреден за трудовите права, за екологичните стандарти, за безопасността на храните и много други стоки, смятат протестиращите.


Със СЕТА Шеврон ще се завърне на бял кон, независимо че в България има мораториум върху фракинга, обясни Синтия Недялкова от Гражданска инициатива против проучването и добива на шистов газ по метода на хидравлично разбиване. Протестът ни не е срещу САЩ или Канада, а срещу богатите компании и техните корпоративни интереси, те искат да ни направят роби на своите икономически интереси, заяви тя. Благодарение на протестите в цяла Европа споразумението със САЩ TTIP бе спряно, но след като не можаха да пробият ЕС с него, тези корпорации измислиха нов договор - този път с Канада, а в него клаузите са абсолютно същите, отбеляза Синтия Недялкова. Всички големи американски компании имат офиси или дъщерни дружества в Канада и СЕТА отворя вратата за техните интереси в Европа, добави тя.


По време на протеста бяха събрани близо 200 подписа под декларация, която в понеделник ще бъде внесена в Министерски съвет. С нея добричлии призовават Бойко Борисов да гласува с "не" по отношение на българската позиция за СЕТА.

"Ние, гражданите на България, сме наясно с ужасните последици за нашите здраве, живот и бизнес, ако това споразумение стане факт!", се казва в декларацията.