Община Генерал Тошево ще обнови енергийно шест сгради по програма „Региони в растеж”

Община Генерал Тошево подписа договор за безвъзмездна финансова помощ с Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014 – 2020, по силата на който ще бъдат енергийно обновени шест обществени сгради.

Община Генерал Тошево ще обнови енергийно шест сгради по програма „Региони в растеж”

Това са сградите на Общинска администрация, Дирекция „Бюро по труда”, Ученическо общежитие, ОУ„Христо Смирненски”, НЧ „Светлина – 1941” и НЧ „Иван Вазов – 1946”, кв. Пастир.


Проектното предложение “Енергийно обновяване на обществени сгради в гр. Генерал Тошево, област Добрич” е внесено през тази година и е на обща стойност 2 690 626 лв., като 284 235 лв. са финансиране от страна на бенефициента (Община Генерал Тошево).

В изпълнение на договора се предвиждат следните дейности:

–Дейности по конструктивно възстановяване/усилване;

–Изпълнение на мерки за енергийна ефективност;

–подмяна на дограма (прозорци, врати, витрини и др.);

–топлинно изолиране на външните ограждащи елементи (външни стени, покриви, подове и др.).

–поставяне/модернизиране на системите за поддържане на микроклимата;

–ремонт или подмяна на системите за отопление, охлаждане и вентилация на сградата за повишаване на енергийната ефективност;

–ремонт или подмяна на електрическата инсталация във връзка с изпълнение на енергоспестяващо осветление;

–Подобряване достъпа за лица с увреждания;

–Други

Ключов приоритет за Община Генерал Тошево е подобряване на жизнената среда и условията на обитаване на обекти от социалната, културната и образователната инфраструктура. Реализирането на заложените в проекта енергоспестяващи мерки ще доведат до значителен екологичен ефект –ще се подобри комфорта на обитаване за служителите и учениците, и намаляване на разходите за електро и топлинна енергия.

Предстои общината да проведе процедура за избор на изпълнител по Закона за обществените поръчки и стартиране на строителството. Най-рано то ще започне в средата на следващата година.