Напредък по проект за оптимизиране на отоплителните инсталации в две общински заведения със социален характер

Продължава изпълнението на дейности по проект "Енергийна ефективност в отоплителните инсталации на ЦДГ №10 "Слънчице" и Комплекс за социални услуги в град Добрич".

Напредък по проект за оптимизиране на отоплителните инсталации в две общински заведения със социален характер

Проектът е по програма подпомагана от финансовия механизъм на европекското икономическо пространство за периода 2009 - 2014 година.  Програмата е към края си, като последното удължение до 30  април 2017 г., въз основа на подписан меморандом между България и страните донори  Норвегия, Лихтенщайн и Исландия. Програмата включва 4 грантови схеми и цели намаляването на парниковите емисии с 35 хил. тона чрез иновативни технологии за възобновяване енергийни източници и въвеждане на енергийноефективни решения в сградите.



Компонент едно, където попада проектът - това са мерки за енергийна ефективност с основна цел подмяна на съществуващи или изграждане на високо ефективни отоплителни инсталации в държавни или общински сгради, използващи конвенционално гориво. Проектното предложение беше подадено в началото на 2015 година, едно от първите в България. 32 общини са одобрени с подобни проекти насочени изцяло за изгражане на отоплителни инсталации.

Програмен оператор на проекта е Министерство на енергетиката. Стойността на проекта е  415 001, 78 лева, продължителността му е 18 месеца, финалът на проекта е на 18.02.2017г. Партньор на Община град Добрич в изпълнението на проекта е Норск Енерги - Осло, Норвегия, с когото е подписано споразумение за експертен обмен на знания и опит, консултантска дейност и обучения. Основната цел е повишаване на енергийната ефективност в две общински сгради чрез обновяване на локалните отоплителни инсталации в тях. Основните дейности са ремонт и оптимизиране на отоплителните инсталации в две общински заведения със социален характер - Детска градина 10 "Слънчице" и Комплекс за социални услуги.

До момента строително-монтажните работи са изпълнени почти на 90 %, те включват подмяна на котел на газово и течно гориво, изграждане на нова абонатна станция и вътрешна отоплителна инсталация на ЦДГ №10 "Слънчице" и оптимизиране на отоплителната инсталация в Комплекс за социални услуги на ул. Суха река, чрез подмяна на котли и нова отоплителна мрежа.

Очакваните резултати са подобрен комфорт на онитаване в сградите, намалени бюджетни разходи за отопление и електроенергия, минимизирани разходи за експлоатационна поддръжка на енергетичните съоръжения и повишена информираност за ползите от прилагане на мерки за енергийна ефективност. Очакваните резултати в цифри са: 

-спестена енергия 169,123 MWh/год.

-спестени въглеродни емисии 61,68 CO² т./год.

-спестен финансов ресурс 25 800 лв./год.