Изборът на шефката на СГС скара депутатите

Депутатите се скараха заради правилата за избор на членове на ВСС от парламентарната квота, както и по повод избора на новата шефка на СГС.

Изборът на шефката на СГС скара депутатите

Мая Манолова започна с критики относно онзиденшния избор на председател на СГС от ВСС. Според червената депутатка е пренебрегнато мнението на съдиите в СГС и новата шефка на съда е избрана на база критерии с кой от властта е близка. Припомняме Янева е семеен приятел на вътрешния министър Цветанов.

 

Това изказване ядоса зам.-председателя   Анастас Анастасов и той отне думата на червената депутатка. Цецка Цачева пък се оказа обидена от думите на социалистката.

Г-жо Манолова, с вашето поведение вие обидихте моето достойнство на народен представител, заяви председателят на НС Цецка Цачева.

 

За пръв път се случва ръководството на НС да изграе ролята на цензура, отговори от своя страна Манолова. Моите избиратели са ме изпратили тук не да казвам неща, които са приятни на г-н Анастасов и на г-жа Цачева, а да казвам истината, допълни тя.

 

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че учредителят на ГЕРБ и бивша дясна ръка на Борисов, Душана Здравкова, напуска поста си на съдия, както и съдебната система в знак на протест срещу избора на Янева.

До 17 юни пък партиите трябва да излъчат своите номинации за членове на ВСС от квотата на парламента. На 20 юли парламентът ще гласува номинациите.

 

Янаки Стоилов от БСП поиска номинираните да бъдат изслушани в Правна комисия. Цецка Цачева обаче възрази кандидатите да бъдат изслушвани в парламентарни комисии. Според нея е по-удачно кандидатите в рамките на 10 минути да обяснят в пленарна зала преди гласуване какви са приоритетите им в работата им като членове на ВСС.