Земеделските производители заплашиха с протести

Неизпълнението на подписания през юни Меморандум между правителството на Република България и Националната асоциация на зърнопроизводителите генерира недоволство и е в основата на предстоящи национални протести. Искаме ясни и точни правила за работа в сектора. Това обявиха на пресконференция представители на асоциацията на зърнопроизводителите,. Знаем, че проблемите са наследени от предишни правителства, заявиха те и допълниха, че затова са изчакали. Но все още няма закон, който да регламентира зърнопроизводството.

7,8% е ръстът на производството в този сектор, а делът в БВП е между 4-7%. Тази година вероятно ще се приближим до 8-8,5% като дял в БВП. Тези данни не се отнасят само за зърнопроизводството, а изобщо за земеделието, без преработвателната промишленост, съобщиха земеделските производители. Зърнопроизводителите посочиха, че няколко пъти са изпращали писма до финансовия министър и министъра на земеделието и храните, както и до премиера Борисов, но все още не е решен въпросът с акциза на горивата за зърнопроизводството.


До момента за 2011 г. няма нотифицирана държавна помощ за акциза за горивата, които земеделците ползват. Те припомниха, че в съседните на нас страни Гърция и Румъния фермерите използват безакцизно гориво. Зърнопроизводителите считат, че въпросът с горивото може да се реши чрез издаване на копюри. Заради високата трудоемкост и бавна обработка през 2009 г. е отпаднал вариантът за възстановяване на акцизи по фактури.

Именно заради това, земеделските производители предлагат по-лесни начини, по които може да се процедира. Един от тях е чрез копюри подобни на тези, които се използват при раздаването на дърва и въглища. МФ дава копюри, с които земеделците купуват гориво без акциз, а на търговеца срещу тези копюри държавата му възстановява акциза, по същата логика както се възстановява ДДС.

Друг опростен начин е с продажбата на маркирано /оцветено/ освободено от акциз гориво от лицензирани търговци.
Не сме против запазването на лимита за безакцизното гориво, който е 7,3 литра на декар, като най-точно обемът, от който може да се възползва всеки фермер, трябва да е на базата на попълнените декари в системата ИСАК.
По отношение на облагането на отделните физически и юридически лица в сектора, според нас се облага доста по-различно и дискриминарщо от всички останали, които са по този закон. Нашето желание е да се приравнят зърнопроизводителите по облагане с едноличните търговци. До момента нямаме отговор, заявиха зърнопоризводителите.

Правителството пое ангажимент за 2010 г. и се взе решение да бъдат компенсирани земеделските производители със 70 млн. лв., но тези пари трябваше да се изплатят с бюджет 2010. За да не нарушим бюджета, ние се съгласихме тези пари да влязат в бюджет 2011, обявиха още производителите. Беше ни обещано на среща с министър Найденов, че директните плащания от Европа ще бъдат изплатени през декември 2010 година.

Нямаме ясно становище дали ще се изплатят евросредствата през декември месец, защото 60-70 % от производителите са изтеглили субсидиите си под формата на кредит.
Правителството трябва да вземе решение за проблемите, които съществуват, ако не -излизаме на протести, категорично заявиха зърнопроизводителите.

Васил Петров – зам.-председател на организацията, заяви: „За момента имаме само едни неизпълнени обещания. Годината общо взето е добра, но за съжаление не в цялата страна. Пазарът е добър тази година за земеделските производители. Това, което искаме ние – са правила, за да можем да си планираме дейността. За съжаление второ правителство не създава правила.

Следващата стопанска година няма да е като тази, защото оптималният сезон за есенната сеитба е изпуснат, което означава, че отсега залагаме една лоша земеделска година за стопанската 2011 година. Със сигурност не можем да работим нормално в тези условия и трябва да имаме някакъв буфер. Нямаме ги тези буфери в законодателната рамка. Много грозно звучи, когато някой говори за нас като за недоволни бебета. Това е лоша услуга за нас, защото земеделието е отрасъл, който тепърва трябва да се развива“.

Земеделските производители обясниха още, земеделието е един неблагоприятен занаят, затова 44% от бюджета на ЕС се отделя за земеделието. Хората, които работят, ще бъдат подпомагани, но срещу това ще подсигурят необходимата храна с необходимото количество. Най-вероятно всички плащания ще служат за база за следващия референтен период, така че тогава всички неща, които сме изпуснали като плащания ще се отчетат със знак минус, обясниха още производителите на пресконференцията.

Руми Ангелова – производител от Враца, каза, че есенната сеитба в този район много закъснява, защото пролетта е била много тежка с много дъждове, което се е отразило на пролетната сеитба. До момента има 70% несъбрана сеитба. Качеството се влошава. Ако тази година сме добре, това не означава че през следващите ще бъде също така. Искаме правилата за подпомагане да са точни и ясни, така както и в цяла Европа. Ние сме може би единствения сектор, който реално работи, допълни Ангелова.

Срамота е, когато българската земя се продава на чужденци, заявиха още земеделските производители.
Нотифицирането на държавната помощ трябва да се случи до края на този месец или най-късно през първата седмица на ноември, за да имат възможността всички земеделци от 1-ви Януари 2011 да купуват безакцизно гориво.

След това трябва да се направят няколко бързи промени в закона за акциза и данъчните складове.
Зърнопроизводителите са крайно недоволни от факта, че въпреки заявената отвореност към проблемите в агро-сектора, след като дойдоха на власт ГЕРБ не нотифицираха държавна помощ за акциза, премахнаха данъчните облекчения за фермерите.

Също така ГЕРБ трябваше да нотифицират и държавна помощ, от която да е видно как земеделските производители ще ползват преотстъпения данък, но и по този въпрос нищо не е направено до момента. Също така ГЕРБ премахнаха и преференцията за селскостопанските производители за данък сгради.

Регистрираните като ЗП и ЕТ от старта на мандата на новото правителство плащат пък и данък печалба, а в същото време са дискриминирани по отношение начина на данъчно облагане, тъй като в Закона променен от Дянков е записано, че се признават 60% нормативно признати разходи, което е в противовес с всички останали физически и юридически лица.

В подписаният в началото на юни меморандум с правителството на Бойко Борисов е включена точка за преразглеждане на начините на данъчно облагане, но и по този въпрос до момента нищо не е направено. Твърде вероятно е, ако до края на октомври няма развитие по проблема, да се организират масови протести.