Йордан Йорданов ще открие новата учебна година в две училища

Кметът на Добрич Йордан Йорданов ще открие новата учебна година в две училища - в 9.30 часа в ОУ "Хан Аспарух" и в 10.30 часа в "Св. Климент Охридски".

Йордан Йорданов ще открие новата учебна година в две училища

Във всички учебни заведения в Добрич са обезпечени условията за безпроблемно протичане на учебния процес.



Общо 8157 са учениците в града, като първокласниците за учебната 2016/2017 г. са 788 деца. В сравнение с предходната учебна 2015/2016 г. първокласниците са намалели с 41.

На територията на Община град Добрич функционират 7 основни училища, 5 средни училища, 1 спортно училище, 2 професионални гимназии, 2 профилирани гимназии, 1 обслужващо звено. В тях са обхванати 8157 ученици от І до ХІІ клас, разпределени в 350 паралелки.

За нормалното протичане на учебния процес в Община град Добрич училищата са обезпечени кадрово с 706 бройки педагогически персонал и 195,5 бройки непедагогически персонал. Задължителната документация за началото на учебната година, както и учебниците и учебните помагала са заявени и доставени в срок. В началото на септември бяха актуализирани данните за учениците в V клас за доставка на учебник по история и цивилизация.

През летния период със средства от бюджетите на училищата, от средства по Програмата за капиталови разходи за 2016 г. на Община град Добрич и от държавния бюджет в училищата са извършени ремонти на отоплителни инсталации, на физкултурни салони, санитарни възли, хидроизолация на покриви, на спортни площадки и съоръжения, обновяване на фасада, подмяна на дограма и вътрешни врати, подови настилки и бояджийски ремонти, ремонт на коминни тела, като вложените в ремонти на материално-техническата база на учебните заведения средства са общо 252 756 лева.

В готовност за новата учебна година са и детските градини в общината. През учебната 2016/2017 година на територията на община Добрич ще функционират 17 детски градини. В тях са обхванати 2268 деца, разпределени в 88 групи. В детските градини работят общо 223 човека педагогически персонал и 165 непедагогически персонал.

Детските градини са готови за новия отоплителен сезон. Извършените текущи ремонти са на обща стойност 26 300 лв. Извършена е частична подмяна на дограма в ДГ № 7 "Пролет" по Програма за капиталови разходи на Община град Добрич за 2016 г. на стойност 20 000 лв. Продължава работата по Проект "Енергийна ефективност в отоплителните инсталации в ДГ № 10 "Слънчице" и Комплекс за социални услуги в град Добрич", като към настоящия момент е подменен котелът и цялата отоплителната инсталация в ДГ № 10 "Слънчице" на обща стойност 126 260 лв. Внедряването на мерки за енергийна ефективност в обекта ще доведе до намаляване на разходите за отопление, както и ще подобри комфорта на обитаване, условията, при които се провеждат занятията в сградата.

Предстои основен ремонт на покрива на ДГ № 23 "Звездица" и хидроизолация на покрив в ДГ № 20 "Радост". Планираните средства в Програмата за капиталови разходи за 2016 г. са 36 175 лв.

Предстои доставка и монтаж на газови печки за кухни в ДГ № 7 "Пролет", ДГ № 10 "Слънчице", ДГ № 11 "Дъга" и ДГ № 12 "Щурче" на обща стойност 24 000 лв.

В процес на изграждане са аспирационни системи в ДГ № 12 "Щурче" и ДГ № 17 "Първи юни" на стойност 10 000 лв.

В процес на договорни отношения е Община Добрич с фирмата изпълнител и предстои монтажа на пожароизвестителни инсталации в ДГ № 8, 9, 27 и 20.

Във всички детски градини се работи по единно меню, изготвено според изискванията на наредбата за здравословното хранене на децата от 3 до 7 години. Хранителният режим е четирикратен, включва здравословни храни и съвременни кулинарни технологии за приготвянето им. Специално внимание се обръща на пълноценното и здравословно хранене на децата чрез увеличаване приема на пресни плодове и зеленчуци през цялата година и редовно зареждане с различни видове пресни меса, плодови и зеленчукови консерви.