452 са издадените разрешения за работа на непълнолетни в област Добрич тази година

Към днешна дата в Дирекция Инспекция по труда - Добрич са постъпили 457 искания за работа на лица под 18 години, издадените разрешения за работа са 452, в 5 от случаите е постановен отказ.

452 са издадените разрешения за работа на непълнолетни в област Добрич тази година

През месец юли от Инспекция по труда - Добрич са извършени 94 проверки. Констатирани са 397 нарушения на трудовото законодателство, от които 169 по осигуряването на здравословни и безопасни условия и 228 по трудовите правоотношения. Установените лица без писмени трудови договори и допуснати до работа преди да бъде изпратено уведомление  до ТД на НАП са 15. На работодателите допуснали нарушения на трудовото законодателство са съставени 39 акта. През юли са издадени 27 наказателни постановления на работодатели.



През месеца в ДИТ Добрич са постъпили 21 жалби и сигнали за нарушения на Кодекса на труда, разгледани и приключени са 19. Предмет на жалбите и сигналите са най-вече неизплатени трудови възнаграждения и обезщетения по Кодекса на труда, неиздадени или невръчени документи, свързани с прекратяването на трудовите правоотношения, незаконосъобразно полагане и неизплащане на извънреден труд, работа без трудов договор.

Вследствие на засилените проверки на земеделските производители в ДИТ Добрич през месец юли са заверени 1354 образци на еднодневни трудови договори на 49 регистрирани земеделски стопани от област Добрич, а общо за 2016 г. са заверени 7106 образци на еднодневни трудови договори. Те са за обработка на насажденията и прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци и на лавандула. Проверките на земеделските производители продължават, тъй като е период на активното прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци и лозовите насаждения.

От началото на месец юни започна активното извършване на проверки на обекти по черноморското крайбрежие. Общо извършените и приключени проверки са 96, като при тях са констатирани 20 лица без трудови договори.