Добрич – сред първите 10 общини в класацията за почтеност на „Прозрачност без граници”

Асоциация „Прозрачност без граници“ и българското представителство на международната организация за борба с корупцията Transparency International, представиха в Добрич инициативата „Индекс на местната система за почтеност” – проучване, извършено в 27 областни градове, което ни нарежда на седмо място в страната.

Добрич – сред първите 10 общини в класацията за почтеност на „Прозрачност без граници”

То е извършено в периода ноември 2014 – октомври 2015 г. и представлява финална картина на предходния мандат на местната власт. Оценките са правени по разработена от Асоциацията унифицирана система, на база факти, документи, интервюта, наличие на данни в интернет и медии.




Кметът Йордан Йорданов сподели очакванията си Добрич да се нареди сред първите 3 града в класацията и благодари на екипа на Асоциацията, че показва добрите практики, почерпени от опита на всички общини.

Изпълнителният директор на Асоциация „Прозрачност без граници” Калин Славов представи основните 9 стълба, върху които е градено изследването за прозрачност и противодействие на корупцията: общински съвет, кмет, общинска администрация, политически партии, съдилища, полиция, бизнес, медии и гражданско общество.


Беше представен и „Каталог на добрите практики в местната система за почтеност“. Той е изработен на база проучване за дейността на различни институции в борбата с корупцията.

Д-р Катя Христова, преподавател по „Европейска политика” в Нов български университет представи подробно резултатите от Индекса на Местната система за почтеност в Добрич.


На първо място в цялата страна с най-голямо одобрение е общинската администрация на Добрич. На опашката в проучването, макар и в средата за страната, са медиите, полицията и бизнесът. Като голям минус беше отчетена липсата на местен омбудсман.


Добрич се нарежда сред десетте града, заемащи добри позиции в класацията на Местната система за почтеност с индекс 3,31, при максимален 5. Средната стойност за страната е 3,14. Основен принос за това имат високата степен на прозрачност и ефективност в работата на публичната администрация (4,64) и добрите показатели за дейността на кмета (4,30) и, в известна степен, на общинския съвет (3,53). Дейността на гражданските организации (3,31) и съда (3,32) дава съществен принос за общата оценка на общината.


Важна роля при функционалната оценка на местната система за почтеност има прокуратурата, която за последните три години няма върнати дела за разследвани случаи на корупция. Основен дефицит в приноса към местната система за почтеност регистрират медиите (2,49), полиция (2,50), бизнес (2,67) и местните политически формации (2,92). За да бъде допълнително развит моделът на добро управление е необходимо да се развие потенциала на Областния съвет за превенция и противодействие на корупцията, както и да бъде обсъдена необходимостта от създаването на институция местен обществен посредник.