Община Добрич получи награда от Съвета на Европа за добро управление

Община Добрич получи награда от Съвета на Европа за добро управление
България е първа в Европа по прилагане на стратегията за иновации и добро управление на местно ниво, каза днес министър Росен Плевнелиев на церемония в Министерския съвет, където връчи на тринадесет български общини отличието Европейски етикет за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа.

На церемонията присъства и Алфонсо Зарди, ръководител на Департамента по местна и регионална демокрация и добро управление към Съвета на Европа, съобщават от МРРБ.

Кристален приз получиха общините Димитровград, Добрич, Долна баня, Карлово, Кирково, Кнежа, Лясковец, Перник, Свиленград, Свищов, Смолян, София, Търговище.

През 2010 г. страната ни стана първата държава, която получи официална акредитация за присъждане на Европейския етикет. Тринадесетте местни власти, които получават наградата са доказали, че дванадесетте принципа, заложени в стратегията за иновации и добро управление, са част от техните политики, посочи министърът. Това е пряко свързано и със Стратегията за децентрализация, приета от правителството. Призът е отговорност и голямо задължение за общините за предоставяне на публични услуги на гражданите и подобряване на управлението в дългосрочен план, допълни той като направи уточнение, че срокът на валидност на призовете е две години. Ако общините след този срок не кандидатстват за удължаването му и кандидатурата им не бъде утвърдена, призът се връща. Това, по думите на министъра, означава, че постигането на принципите на добро управление не е еднократен акт. Министър Плевнелиев подчерта, че е горд с екипа на министерството, който пилотно от 2007 г. работи по стратегията за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа.

Зам.-министър Екатерина Захариева каза, че благодарение на добрата работа на секретариата в МРРБ, България е първата акредитирана страна за връчване на етикета за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа.

Според Алфонсо Зарди, днешните отличия са признание за постиженията на общините в ефективното управление, прозрачността и устойчивото развитие. Посрещането на тези предизвикателства не е било лесно, но правилата е трябвало да се приемат и изпълняват и да се загърбят стари практики, тъй като е от изключително значение общините да се управляват по прозрачен и демократичен начин. Той отбеляза, че България е първата държава, която е възприела стратегията и първата страна, която присъжда тези етикети днес.
 
Дванадесетте принципа на добро демократично управление на местно ниво са:
1. Честно провеждане, представителност и обществено участие по време на избори;
2. Отзивчивост;
3. Ефикасност и ефективност;
4. Откритост и прозрачност;
5. Върховенство на закона;
6. Етично поведение;
7. Компетентност и капацитет;
8. Иновации и отвореност за промени;
9. Устойчивост и дългосрочна ориентация;
10. Стабилно финансово управление;
11. Човешки права, културно разнообразие и социално единство;
12. Отчетност;

Източник: КРОСС
Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+