8 добрички села на протест срещу разбит път

Ако това е пътят за възраждане на селата, по-добре да махат табелите им, заяви кметът на Житница Йордан Божанов.

8 добрички села на протест срещу разбит път



Жители на 8 села се събраха днес на мирен протест пред Областна администрация - Добрич. Те настояват за ремонт на пътя Козлодуйци - Лясково, който е в много лошо състояние. Над 2000 човека от Лясково, Житница, Тянево, Пчелник, Камен, Черна, Кръгулево и Балик са потърпевши от разбития участък. Децата им все по-рядко идват при тях, снабдителите на магазините също, защото колите им редовно се връщат потрошени, аптеки и бензиностанции вече са затворени. Всички 8 села имаха днес представители пред Областна администрация - Добрич. Бяха внесени протестна декларация и подписка, подкрепена от близо 600 човека.


Цялостен ремонт на пътя, който е държавен, не е извършван от 1978 година, отбеляза кметът на Житница Йордан Божанов. Едва ли в страната има по-лош път от този, който ни свързва с Добрич, смята той. Говори се много за възраждане на селата, но ако това е начинът, по-добре да махаме табелите, коментира кметът на Житница.


При отсъствието на областния управител Детелина Николова, която е на заседанието на Регионалния съвет за развитие в Североизточен район, с протестиращите се срещна главният секретар на Областна администрация - Добрич Румен Русев, който е на този пост от вчера. Исканията ще бъдат входирани и разгледани, и предадени на Агенция "Пътна инфраструктура", от която конкретно зависи състоянието на пътищата, заяви Румен Русев. Той отбеляза, че Областна администрация само координира държавната политика на територията на областта и не разполага с бюджет за ремонт на пътища.