Фотоизложба "Венеция се оглежда" от Рикардо Дзиполи гостува в художествената галерия в Добрич

Фотоизложбата „Венеция се оглежда” се открива на 22 юни от 18:00 часа в Художествена галерия - Добрич.

Фотоизложба "Венеция се оглежда" от Рикардо Дзиполи гостува в художествената галерия в Добрич

Експозицията се състои от 40 фотографии на Рикардо Дзиполи. Те са част от колекция от над 1000 снимки, реализирани между 2004 и 2006 г. и представят една непозната Венеция, ефимерна и едновременно вечна, която се оглежда в стъклата на собствените си прозорци.



Този град се представя като променлив и неуловим, а всъщност е идеален и метафизичен. Фотографиите не са негово копие, а визии от една въображаема Венеция, която променя формите и цветовете си, разпространява присъствието си в неочаквани гледки и изумителни асоциации, в които конкретиката се слива по художествен начин с абстрактното. Куполи, дървета, камбани, колони, облаци, статуи и комини изскачат от прозорците на къщи и дворци, приемайки необичайни форми.

Авторът пише: „...За мен фотографията е изживяване, водено от окото, но след това филтрирано от ума в един съюз, на който само личното вдъхновение може да придаде витална душа. Тя е плод на открито и диалектическо взаимоотношение между наблюдаваната реалност и този, който иска да я изобрази, без първата да се отличава с някаква изключителна или привилегирована роля....”

Фотоизложбата се осъществява съвместно с Италиански културен институт – София и ще продължи до 3 юли.