Каварненската общественост подкрепи новия план за развитие на пристанището в Каварна

Концепция за развитие на пристанище в Каварна и план за приемане и обработване на отпадъците в рибарското пристанище бяха представени от кмета на града Нина Ставрева и Павел Маринов - председател на "Института за регионални стратегии" в Бургас.

Каварненската общественост подкрепи новия план за развитие на пристанището в Каварна

На официалното обществено обсъждане дойдоха граждани, чийто бизнес зависи от развитието на пристанищната инфраструктура в града. Представената идея предвижда изграждане на рибарско пристанище в района на трета буна, под нос Чиракман. Проект може да бъде осъществен с европейско финансиране по програма "Морско дело и рибарство" на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.



Местните рибари подкрепиха становището, че е време да се създаде обособена зона и добри условия за да упражняват те занаята си. По представената концепция, плажната ивица в акваторията на каварненския залив ще бъде разширена, като се създаде нова в пространството между буна 2 и буна 3. Представеният идеен проект за бъдещото пристанище ще бъде детайлно разработен в следващите месеци. Предстоят още няколко обществени обсъждания на концепцията в община Каварна.