Пчелари от Добричко протестират в отворено писмо срещу отравянето на пчелите им

Седем случая на масова смърт в региона са констатирали от Българския пчеларски съюз.

Пчелари от Добричко протестират в отворено писмо срещу отравянето на пчелите им
Отворено писмо до президента, премиера, министъра на земеделието и храните, до директора на Агенцията по безопасност на храните и до кметовете на осемте добрички общини са изпратили пчелари от Областната браншова организация на Български пчеларски съюз. Протестният документ е адресиран и до редица екоорганизации. В него се настоява за подобряване на нормативната уредба, регламентираща третирането на земеделските култури, тъй като в Добричка област вече са регистрирани седем случая на масово измиране на пчелните семейства.

Според ощетените пчелари това се е случило след третиране на посевите със земеделски култури. Пчеларите настояват да се спират националните и европейските субсидии за недобросъвестните земеделски производители, срещу които има образувани административни или граждански производства. От браншовата организация подчертават ролята на пчеларството за поддържане на биологичното разнообразие в природата чрез опрашителната дейност на пчелите.

В ОД „Земеделие” вече са пристигнали резултатите от изпратените проби в сертифицираната лаборатория на Агенцията по безопасност на храните. От тях става ясно, че пчелите от землището на община Ген. Тошево, Добричка област, не са натровени. В същото време проверката установява, че земеделските култури са отровни, т.е. третирани. Според специалисти от ОД „Земеделие” разминаването се получава поради късно взетите проби от пчелините. При съмнение или констатиране на масова смърт срокът за вземане на проби от пчелите е 24 часа. Съветът към пчеларите е при подобни проблеми веднага да се търси съдействие от ветеринарните лекари по места.