Деца от Добрич запознаха българчетата в Лондон с родните традиции

Децата от кръжок "Възрожденско училище", които представиха проект "Български искрици" в две български училища в Лондон от 10 до 14 юни, днес споделиха впечатленията си и показаха на какво са научили българчетата в Англия.

Деца от Добрич запознаха българчетата в Лондон с родните традиции

Проект "Български искрици" е дело на Регионален исторически музей - Добрич, който предоставя базата, в която децата работят. Маги Петрова - управител на "Българска шевица" ЕООД е спонсор на проекта.



За да могат децата да представят наученото не само в България, но и в чужбина, където има други българчета, всяка неделя по 2 часа те се обучават по 3 направления - "Магията на българската шевица", "Средновековна работилница" и "Традиционни български хора" - този модул е с ръководител Михаела Петрова, ученичка от ФСГ "Васил Левски" в Добрич, която представи танц, с който е запленила публиката на фолклорния фестивал "Децата на другата България" в Лондон.


Ръководителите разказаха, че тази година децата са били на гости на две български училища в Англия. Едното се нарича БГ школо "Васил Левски" , директор на което е Милена Везенкова. Тя започнала бизнес в Лондон и част от приходите си заделила за българско училище. След време бизнесът й се разрастнал и тя основала още едно училище - "Розовата долина".


 

Децата от Добрич не само са демонстрирали какво са научили в кръжока, но и са предали своите умения на българските деца зад граница. Момичетата от модула "Магията на българската шевица" показаха свои творби, които сами са извезали и са научили българчетата в чужбина да ги правят, като децата в Лондон много са се впечатлили от научените прав, полегат и кръстат бод. Момчетата от модула "Средновековна работилница" от своя страна показаха колко много знаят за българската история и демонстрираха предмети от бита на прабългарите, които сами са произвели в работилницата - играчки, дрехи, стрели и пунга, която представлява кесия, завързана с канап, в която прабългарите са държали скъпоценностите си. Точно тази пунга децата от кръжока са научили своите български приятели в Англия да правят.