Книги - пътешественици в Добрич

Регионална библиотека „Дора Габе” се включи в Проект на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) за насърчаване на детското четене – „Пътуващи сандъчета”.

Книги - пътешественици в Добрич

Идеята на Проекта е нови и модерни детски книги да пътуват из библиотеките в страната, за да се докоснат до тях повече читатели, и да провокират интереса им чрез нестандартната форма, с която са пристигнали и присъстват в библиотеката.



Част от книгите в сандъчетата са набавени от ББИА, друга част са дарение от Нов Български Университет, а над 20 сандъчета са пълни с книги, номинирани в наградата „Бисерче вълшебно“ - награда, определена чрез гласуване от самите деца.


Основен партньор на Проект „Пътуващи сандъчета” е фондация „Детски книги“, която се ангажира с периодичното набавяне на заглавия, регистрация на книгите в системата Bookcrossing и координация на подадените заявки от библиотеките в страната. Всяко дете може да регистрира книгата, която заема, в системата на пътуващите книги Bookcrossing. „Сандъче” № 19 вече е в Добрич, (в него са част от книгите, номинирани в наградата „Бисерче вълшебно“ 2015, регистрирани с BCID в сайта http://www.bookcrossing.com ) и очаква читателите на Регионална библиотека „Дора Габе” в сектор „Работа с деца”.