Сонетите на Шекспир с илюстрации на Любен Диманов гостуват в художествената галерия в Добрич

От 20 юни в Зала 5 на Художествена галерия - Добрич, ще бъде експонирано библиофилското издание „Сонетите на Шекспир”, с оригиналните илюстрации на Любен Диманов.

Сонетите на Шекспир с илюстрации на Любен Диманов гостуват в художествената галерия в Добрич

Изданието е в лимитиран тираж от 100 бройки и съдържа 12 цветни графики в техника „суха игла”, изпълнени в ателието на художника. Сонетите са на английски език, отпечатани са през 1983 г. в Стокхолм, Швеция, а издателството е  „Клуб на книгата” - Париж.


Поводът за тази среща с големия български  график е 400 години от смъртта на Уилям Шекспир. В залата представени  сонетите - на български /в превод на Владимир Свинтила/ и английски език, както и репродукции на 12-те графики.

Тези графични цветни илюстрации са философско разсъждение за човешкия живот - за любовта, майчинството, за вечния и присъщ на човека порив към нови непознати светове.

Любен Петров Диманов е български художник — график, живописец и илюстратор, едно от емблематичните имена на българската графика. През 1959 г. завършва специалност „декоративно-монументално изкуство” в Националната художествена академия в класа на проф. Георги Богданов. Първата си самостоятелна изложба прави в София през 1972 г., последвана от изложби в Стокхолм, Париж, Дюселдорф, Цюрих, Лион, Осло, Люксенбург, Копенхаген, Виена и други. Диманов илюстрира и оформя множество книги: „Алкохоли” на Аполинер, „Божествена комедия” на Данте Алигиери, „Метаморфози” на Овидий и др. Носител е на множество престижни награди за графика, живопис, рисунка и илюстрация.  От 1976 г. живее и работи в Париж.