Дестилерия за етерични масла отвори врати в Добрич

Днес беше срязана лентата на една от най-големите дестилерии за етерични масла в България.

Дестилерия за етерични масла отвори врати в Добрич

След разговор с кмета на Добрич Йордан Йорданов, през декември месец инвеститорът "Есетере България" ЕООД е подал документи за строежа на дестилерията и днес тя отвори врати. Полза от нея ще имат фермерите в региона, отглеждащи лавандула и маточина. Дестилерията се намира на пътя за вторични суровини, до строящия се фуражен завод.



Днес на откриването кметът поздрави всички присъстващи и изказа благодарността си към инвеститорите за сътрудничеството. За последните 6 месеца са успели да се сработят местната власт, бизнеса и американския инвеститор и да построят дестилерията, заяви кметът. Проектът е на стойност 5 млн. и ще открие над 60 работни места за нашия град. Йорданов пожела на инвеститорите успех и ги увери, че в негово лице имат партньор, на когото винаги могат да разчитат и при всички трудности винаги ще е насреща. 


Генералният директор на българското дружество "Есетере България" Пламен Николов заяви, че това, което са построили е само началото и работата тепърва предстои - да предоставят на хората тези етерични масла. Николов сподели, че дестилерията има 2 големи котела по 4 тона, собствен сондаж, охладител - басейн с двойно дестилирана, ароматизирана и чиста вода. Ще се правят масла от маточина, лавандула, тамян от Етиопия, сини масла - лайка, бял равнец, масла от семена - кориандър, резене, моркови и др. Дестилерията ще работи 250 дни в годината, ще се прави пауза през декември - януари. През сезона ще са над 60-70 работниците, влкючително хората, които ще работят по полята. Пламен Николов заяви също, че ще се сключват договори с фермери, които да отглеждат маслодайните култури, те ще получат безплатно разсад, агрономна помощ, техническа помощ - жътва и превоз на продукцията до дестилерията. Той сподели, че лавандулата ни е много по-хубава от тази на французите и китайците и тази година се очаква около 20 тона продукция - масло от лавандула. Николов сподели, че личната му амбиция е част от продукцията да остава за местния пазар.