„Полет на мечтите“ пресъздават ученици от училището в Дончево

Панаир на професиите бе представен вчера от учителите и учениците на ОУ „Св св. Кирил и Методий“ с. Дончево в концертната зала на читалище „Напредък“.

„Полет на мечтите“ пресъздават ученици от училището в Дончево

Център за кариерно ориентиране – гр. Добрич се включи със свои дейности с учениците от прогимназиален етап. В една от залите на училището бе презентиран тематичния филм „Икономическата принуда и образованието“, който провокира учениците от седми и осми клас да споделят пред кариерните консултанти кои са основните причини децата от ромски, етнически произход да отпадат от училище - безработни и ниско образовани родители, семейни модели и ранните бракове, нехайно отношение и нередовно посещение на училище.




 

Осмокласниците заявиха, че имат нужната информация за професиите и профилите на обучение в училищата в областния град, като изразиха своята готовност да продължат образованието си в професионални или профилирани гимназии, защото само пътят на познанието е път за изход от нищетата.


По-късно в концертната зала на читалището учениците от училището пресъздадоха в спектакъл своя „Полет на мечтите“ и демонстрираха как следвайки своите мечти те ще успеят да изберат за себе си професия, която да ги направи истински щастливи. Център за кариерно ориентиране гр.Добрич работи по проект на МОН “Система за кариерно ориентиране в училищното образование“ на ОП „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.