Ще представим позицията ни по ОСП в Брюксел

„С румънските ни колеги обсъдихме общата ни позиция по отношение на промените в ОСП след 2013 година, която ще представим в началото на октомври в Брюксел по време на Европейския конгрес”, това заяви главният секретар на Асоциацията на земеделските производители в България/АЗПБ/ Ивайло Тодоров след завръщането от тридневно работно посещение в Тимишоара, Румъния. В състава на делегацията в Румъния бяха още Председателят на УС на АЗПБ Христо Цветанов, членове на управителния съвет на асоциацията и земеделски производители.

Ивайло Тодоров добави още че, асоциацията подкрепя протестите на румънските земеделски производители и техните искания, както и стратегията им за привличане на вниманието на Европа за неравностойното положение на фермерите от новите стани-членки спрямо колегите от старите страни-членки на ЕС. Тези дни във всички окръжни центрове в Румъния са насрочени протести на земеделски производители срещу липсата на мерки за подкрепа от страна на румънското правителството.

 По време на дните на протестите се очаква се да се включат над 40 000 души с над 10 000 земеделски машини. Днес сред шестимата министри от Румънския кабинет на Емил Бок е сменен министърът на земеделието – Михаил Думитру. За негов наследник на министерския пост е предложен настоящия депутат Валериу Табара, който присъства на работен обяд с делегацията от АЗПБ.

Като цяло земеделските производители в Румъния не са доволни от членството си от ЕС. Сред негативите, които те отчитат е факта, че преди присъединяването им към ЕС са получавали повече субсидии под формата на държавни помощи, отколкото сега като директни плащания.

От друга страна пък приноса им към бюджета на ЕС е два пъти по-голям отколкото сумата, която са получили като плащания. Според тях ограничението за отглеждане на генно модифицирани култури е довело до много по-ниски добиви и в резултат на това сега Румъния внася соеви суровини, а преди еврочленството е изнасяла големи количества.

 Исканията на румънските земеделски производители за либерализиране на ГМО е свързано с изчерпването на всички национални мерки за подпомагане на земеделието.

По време на третата среща на Регионалния съвет за сътрудничество на национални организации на земеделските производители, проведена на 31 август в Тимишоара, представителите от Асоциацията на земеделските производители в България /АЗПБ/се срещнаха и разговаряха по актуални регионални проблеми  и инициативи с колегите си от Националната федерация на земеделските производители в Румъния /NFPAR/. На срещата присъстваха представители на Националната федерация на фермерите в Молдова /NFFM/, които по време на заседанието бяха приети в Регионалния съвет.

 

Президентът на Молдовската федерация Василе Мирзенко благодари за гласуваното доверие и за приемането им като членове. „Интересуваме се от това, което се случва на регионалния пазар и бихме искали да ползваме вашия опит по пътя към ЕС, както и след приемането на вашите държави, за да можем да подготвим стандартите за нашите земеделци, така че да не са в шок от влизането ни в ЕС”, сподели Мирзенко.

По време на срещата беше приет и Правилник за работата на Регионалния съвет за сътрудничество на национални организации на земеделските производители и беше прекратен предсрочно мандатът на Светлана Боянова като главен секретар на Регионалния съвет, поради назначаването й за заместник министър на Земеделието и храните. За нов главен секретар беше избран д-р Марсел Куку, Председател на Лигата на Румънските фермерски асоциации.

Той изрази готовността си за отстояването на общите интереси за земеделските производители от съответните държави и пое като първи ангажимент организацията на посещението и участието на делегацията с представители на Регионалния съвет за сътрудничество през октомври на Европейския конгрес в Брюксел.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+