От 15 юни стартира полицейска акция "Ваканция"

През лятната ваканция на миналата година при катастрофи в област Добрич са ранени 8 деца. Половината от тях са били пешеходци. За първите 5 месеца от тази годна ранените в резултат на пътни произшествия деца са 2. Едното от които е било пешеходец, а другото водач на превозно средство, съобщават от Пътна полиция.

От 15 юни стартира полицейска акция "Ваканция"

От 15 юни до 31 август ще се проведе полицейска акция "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя", насочена към ограничаване причините и условията за ПТП с малолетни и непълнолетни през лятната ваканция. За осъществяването на акцията е създадена организация за провеждане на специализирани полицейски акции в датите, когато официално се закрива учебната година (15 и 30 юни) и дните, в които ще се състоят ученическите празненства за края й, полицията ще следи на място за безпроблемното им протичане. Ще се акцентира върху спазване на ограниченията на скоростта, предимството на пешеходците, управлението на двуколесни превозни средства от неправоспособни водачи, в това число малолетни и непълнолетни, използването на защитни каски, обезопасителни колани и системи при превозване на деца.



Планирани са заключителни беседи по пътна безопасност  с учениците от прогимназиален и гимназиален етап, на които ще се акцентира върху правилата за управлението на велосипед, както и на правилата за движението по пътищата на пешеходците  и на пътниците в автомобилите.

По време на акцията ще бъдат планирани и проведени специалнизирани полицейски операции, чиято насоченост ще е към неправилно движение на пешеходци, велосипедисти и водачи на други двуколесни превозни средства и контрола над използването на детски обезопасителни системи и колани.

Ще бъде осъществено взаимодействие между пътна полиция и регионалната дирекция "Автомобилна администрация", инспектората по образование и училищните ръководства с цел планиране на съвместни действия за  обезпечаване сигурността на децата, които ще участват в организирани екскурзии до края на учебната година и през лятната ваканция. Ще се извършват проверки на водачите, за недопускане управлението на автобусите под въздействие на алкохол, ще се проверява техническата изправност на автобусите, с които ще се провеждат екскурзиите. 

Полицейските и младщи полицейските инспектори ще проучат собствениците на мотопеди в малките населени места и ще съставят протоколи за полицейски предупреждения за непредоставянето на моторните превозни средства на деца.

Писмени предупреждения ще получат собствениците и управителите на фирми, осигуряващи атракции с търговска цел в курортните комплекси за непредоставяне на скутери, мотопеди и други превозни средства на неправоспособни, малолетни или непълнолетни лица. Тези фирми ще се държат под контрол до края на летния период.

От пътна полиция са готови да съдействат на учебните заведения и на неправителствени организации, при провеждане на превантивни инициативи по безопасност на движението по пътищата на децата през летния сезон.