700 анулирани полета в Германия

Около 700 полета ще бъдат отменени в Германия заради вулканичния облак, съобщи Европейската агенция за безопасност на въздухоплаването (Евроконтрол), цитирана от АП и АФП.

700 анулирани полета в Германия

Летищата в Северна Германия като Хамбург и Бремен за затворени, а по-късно днес вулканичната пепел се очаква да достигне Берлин и част от Полша, уточни Евроконтрол в Туитър.

За останалата част от Европа днес не се съобщава за проблеми.

 

Вероятно утре въздушният трафик над Европа ще се нормализира. Въздухоплаването в Чехия най-вероятно няма да бъде нарушено, въпреки че се очаква вулканичният облак да достигне страната по-късно днес

Исландският вулкан Гримсвьотн засега е спрял да изригва, съобщи Ройтерс. Вулканът само изхвърля пара и притесненията за последствията от вулканичния облак за авиацията бързо намаляват.

 

Няма активност в исландския вулкан Гримсвьотн след 2 часа сутринта по Гринуич (4 часа в България). Почти е изчезнал и пушекът, който застрашава графика на полетите в Европа, съобщи и геолог от Исландската метеорологична служба за Франс прес.

 

Най-активният вулкан в Исландия, разположен в най-големия глетчер на страната - Вахтнайокутл, в югозападната част на страната, започна да изригва в събота. Той изхвърляше пепел и дим до 20 километра височина.

 

На този етап няма закъснели или отменени полети на летище София, заради вулканичния облак от Исландия. Всички самолети се движат по разписание, съобщи Румен Терзиев от Отдел "Оперативен център" на Летище София.