Кметълски истории написа Цонко Цонев

Световните рок легенди - разкрити в непозната светлина в книгата на кметъла

Кметълски истории написа Цонко Цонев

Издателство „Ентусиаст“ публикува книгата „Кметълски истории“ на бившия кмет на Каварна Цонко Цонев. Като дългогодишен градоначалник на крайморския град и голям фен на рок музиката, той става инициатор на ежегодния фестивал „Каварна рок фест“ и по негова покана страната ни посещават над 100 световноизвестни групи и музикални изпълнители.

В книгата „Кметълски истории“ авторът повдига завесата над интересни случки извън сцената, с едни от най-великите рок музиканти, идвали в България. Кметълът споделя свои съкровени спомени и разкрива в непозната светлина световни звезди като Рони Джеймс Дио, Глен Хюз, Алис Купър, Николай Расторгуев и много други.

„Кметълски истории“ съдържа 14 глави за най-известните музикални групи и изпълнители сред които Кембълът, „Любе“, Б.Т.Р. и Санеца, Емир Костурица, „Апокалиптика“, „Моторхед“, Алис Купър, „Менауор“, „Аксепт“, Глен Хюз и много други. Книгата започва със спомени за вече покойния Рони Джеймс Дио, който е сред първите световноизвестни рокаджии, гостували в Каварна. Изключително силна и емоционална е главата, посветена на Кембълът, в която авторът споделя невероятните истории от запознанството им до самия трагичен край на неговия живот.

Специално място е отделено на женските гласове в рока – Доро Пеш, Таря Турунен и Шарън ден Адел от „Уитин Темптейшън“. От книгата запалените рок фенове ще научат повече и за колата с автографите на Кметъла, която той сам нарича „моят музей на колела“, както и за блоковете, изрисувани с ликовете на известните рокаджии. Първи е изобразен Рони Джеймс Дио и  е изписано и заглавието на безсмъртния му хит „Holy diver“.

Как се е зародила идеята за провеждане на рибен и миден фест в Каварна? И как емоцията на Джулай морнинг и посрещането му на емблематичното място Камен бряг се превръщат в най-очакваното събитие и най-магичния празник за младите хора и запалените рок фенове? Всичко това и още много неподозирани, интересни и вълнуващи истории научаваме от книгата на Цонко Цонев.

Специално цветно приложение със снимки прави книгата още по-емоционална и стойностна, защото освен интересните истории, читателите ще получат и един своеобразен албум с фотографии на Рони Джеймс Дио, Глен Хюз, Скорпиънс, Джон Лоутън, Кен Хенсли, Дийп Пърпъл и други.

Премиерата на книгата „Кметълски истории“ ще се състои на днес, 3 юни, от 19.00 часа в рок бар Rock IT в София.  Специални гости на събитието ще бъдат известни рок групи и изпълнители.

Цонко Цонев е кмет на община Каварна от 2003 г. до 2015 г. Завършва средното си образование в математическа гимназия „Иван Вазов“ в Добрич. Висшето си образование получава в Юридическия факултет на Софийски университет „Климент Охридски“. В периода 1994–1995 г. е юрист на община Каварна, а от 1995 до 1999 г. е общински съветник в Каварна. Адвокат е в адвокатската колегия в Добрич и е специалист по граждански дела. Избран е за Мъж на България за 2005-та година.