Необследвани крепости и подводни проучвания в археологическо лято`2016 на добричкия музей

РИМ Добрич за първи път ще направи подводни проучвания това лято. Целта е да се картографира античната крепост Кариа.

Необследвани крепости и подводни проучвания в археологическо лято`2016 на добричкия музей

Археологическото лято на Регионален исторически музей – Добрич обхваща 4 обекта тази година, съобщи Костадин Костадинов – директор на институцията.


Античната крепост Кариа е първа в списъка. На нея, съвсем очаквано, са се натъкнали работници при изграждането на новата естакада край Шабла. Разкопките са започнали на 9 май с финансиране от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” в размер на 32 хил. лв. Кариа е единствената запазена крепост на морския бряг у нас. По-голямата част от нея обаче е под водата. Подводните проучвания ще бъдат съвместно с клуб „Приятели на морето”, които участват доброволно и скромно финансиране от Община Шабла в размер на 10 хил. лв. С находките от разкопките ще бъде обогатен Зеления център в Шабла.

Разкопките на крепостта Залдапа започват на 15 юни, с финансовата подкрепа от 10 хил. лв. на Община Крушари. Очаква се и финансиране от държавния бюджет. Новият обект за обследване там е римското водохранилище. Уникалното при него е, че и сега е действащо, т.е. водопроводът на повече от 1700 години и днес е с течаща вода. Идеята е хранилището да бъде реставрирано. Вторият обект за продължаващи разкопки на Залдапа са базиликите. Очаква се тази година да приключи работата по епископската резиденция и да започне по градския площад.

На същата дата започват разкопки на друга крепост, която също никога не е проучвана – Палматис, край село Оногур. Финансирането е от Община Тервел в размер на 20 хил. лв. Целта е да се разкрие базиликата в центъра на крепостта.

Вече са възложени проекти на архитекти за реставрация и социализация на Залдапа и Славната канара. За втората крепост ще се търси държавно и европейско финансиране, защото Община Добричка отказва такова.