Водят под стража Юлия Тимошенко в съда

Главната прокуратура в Украйна е получила съдебно разрешение за задържане и отвеждане в съда на бившия украински премиер Юлия Тимошенко, предаде Интерфакс. Срещу нея бе повдигнато обвинение миналия месец заради това, че е застрашила икономическите интереси на Украйна с подписването на газови споразумения с Русия.

Водят под стража Юлия Тимошенко в съда

„Следователят от Главната прокуратура представи пред съда информация за това, че Юлия Тимошенко нееднократно е пречила на следствените действия и нееднократно Главната прокуратура е съобщавала за това в медиите”, заяви Олег Пушкар, началник на отдела за разследване на углавни престъпления по служба.



Той допълни, че в момента се провеждат следствени действия с Тимошенко, „след които, смятам, че тя ще се прибере у дома”.

Миналия месец стана ясно, че украинската прокуратура е образувала наказателно дело срещу бившия премиер Юлия Тимошенко заради подписваните от нея газови договори с Русия.

Според главния прокурор Виктор Пшонка действията на Тимошенко при сключването на газови споразумения с Русия през 2009 година са застрашавали икономиката на Украйна.

Бившият премиер е обвинена в превишаване на служебните си правомощия. Наказателно дело бе образувано и срещу бившия ръководител на „Нафтогаз Украйна”.