Един от най-известните съвременни руски писатели е в Добрич за премиерата на своя пиеса

Премиерата на "Смяна на жените" е утре, 5 май, от 19.30 часа в голямата зала на Драматичен театър "Йордан Йовков".

Един от най-известните съвременни руски писатели е в Добрич за премиерата на своя пиеса

Режисьорът Костадин Бандутов, Елка Няголова - председател на Славянска академия, авторът Юрий Поляков и Иван Мандев - директор на ДТ "Йордан Йовков" - Добрич



Писателят Юрий Поляков е гост на Добрич и на местния театър. Поводът за визитата на един от най-известните съвременни писатели на Русия е премиерата на спектакъла "Смяна на жените" по пиесата му "Хомо Еректус". Юрий Поляков е поет, балетрист, журналист, драматург. Творчеството му се изучава в училище и в университети. Той е главен редактор на емблематичния "Литературная газета" и съветник по културните въпроси на президента на Русия Владимир Путин. Пиесата му "Хомо еректус" от 10 години се играе в Държавен сатиричен театър - Москва, като тази вечер там ще е представление номер 298. Общо 7 негови пиеси в момента се играят само на сцените на най-големите московски театри, а отделно много други са поставени от Кавказ до Владивосток.

Юрий Поляков е за втори път в Добрич. През 1981 година с делегация на младите писатели на СССР той е бил на срещи с българските си колеги из страната, включително и в нашия град. През 1988 година негова книга за първи път е издадена на български.

Той редовно присъства на премиерните спектакли по негови произведения. Утре, четвъртък, той за първи път ще види какво са сътворили режисьорът Костадин Бандутов и актьорите от добричкия театър. Не присъствам предварително на репетициите, доверявам се на режисьорите, каквото съм имал да казвам - съм го казал в текста, след това не е моя работа, а на режисьорът и актьорите, сподели Юрий Поляков.

Жестоко разголваща пиеса - така определи "Смяна на жените" режисьорът Костадин Бандутов. Ще видите добричките актьори в съвсем друга светлина, обеща той. Тази среща с творчеството на Юрий Поляков се случи благодарение на Елка Няголова, сподели режисьорът - идеята се заражда при разговор между двамата за това какво липсва в българските театри днес като проблематика и автори. Костадин Бандутов разкри и част от сюжетната линия - 4 двойки от различни социални прослойки се събират за суинг - смяна на сексуалните партньори. Всъщност обаче се стига до душевно разсъбличане и разголване на новобогаташ, депутат - съвестта на съвременната руска интелигенция, разследващ журналист и представител на работническата класа, и техните съпруги.

Пиесата ни връща към една позабравена в България драматургия - от комедия в първата част тя преминава в остра, безпощадна сатира, коментира Иван Мандев - директор на добричкия театър. Той очаква "Смяна на жените" да се играе още дълго на местната сцена и да се хареса от публиката от всички възрасти.