Малки лазарки пресъздадоха обичаите на прабабите си

Третокласниците от клуб „Златна ябълка“ с ръководител Руска Симеонова и хореограф Асенка Кулева при СОУ „Св. Климент Охридски” пресъздадоха днес традициите на най-пъстрите и жизнени пролетни празници, в двора на Етнографската къща в Добрич.

Малки лазарки пресъздадоха обичаите на прабабите си

 В проявата под надслов „Пъстър Лазар, шарена Цветница” децата представиха своята проучвателска работа на тема „Баба и дядо ми казаха, че…“ чрез която се запознават с традиционните български обичаи.


Те представиха различни ритуали, благословии и наричания, свързани с пролетните обичаи. Разказаха как се отбелязват в различни селища от областта и показаха нагледно на присъстващите как са усвоили народните танци и песни, с които техните прабаби са лазарували.

 


 

Това са най-чаканите момински празници, с които се отбелязва възраждането на природата и света, подчерта уредникът на Етнографската къща Лена Кирилова.

В Добруджа, освен на хората по къщите, лазарките пеят и благославят и нивите, земята, която да ражда още повече през годината, с пожелания за пълни хамбари и щедрост. Задължително обличат най-красивите си, ръчно изработени носии с цветовете на природата.