Оптимизират отоплителните инсталации в две общински заведения със социален характер по проект

Проектът бе представен на начална пресконференция от Сергей Фащевский - старши експерт и Мари Хоугън - инженер консултант от Norsk Energi - Осло, арх. Боян Коларов - заместник-кмет на Община град Добрич, Гроздан Илиев и Елена Анастасова - ръководители на проекта.

Оптимизират отоплителните инсталации в две общински заведения със социален характер по проект

Проектът "Енергийна ефективност в отоплителните инсталации на ЦДГ №10 "Слънчице" и Комплекс за социални услуги в град Добрич" е на стойност 415 000 лева. Цялата сума се осигурява чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014. Партньор на Община Добрич е Norsk Energi - Осло, Норвегия. Организацията, която през тази година навършва 100 години, ще се включи с експертен обмен на знания и опит, консултанска дейност, обучения.



Предмет на проекта са ремонт и оптимизиране на отоплителните инсталации в 2 общински заведения със социален характер. Строително-монтажните работи включват подмяна на котел на газово и течно гориво, изграждане на нова абонатна станция и вътрешна отоплителна инсталация на ЦДГ №10 "Слънчице" и оптимизиране на отоплителната инсталация в Комплекс за социални услуги на ул. Суха река, чрез подмяна на котли и нова отоплителна мрежа.

За септември е предвидено откриването на двата обекта и провеждането на енергиен форум.

Реализирането на проекта ще доведе до подобрен комфорт на обитаване в сградите, намалени бюджетни разходи за отопление и електроенергия, минимизирани разходи за експлоатационна поддръжка на енергетичните съоръжения, повишена информираност за ползите от прилагане на мерки за енергийна ефективност.

Очакваните резултати в цифри са: спестена енергия - 169,123 MWh/год.; спестени въглеродни емисии - 61,68 СО2 т./год.; спестен финансов ресурс – 25 800 лв./год.