Въведоха извънредни мерки в добричко срещу заразен дерматит по кравите

Извънредни мерки срещу заболяването заразен нодуларен дерматит въвежда БАБХ в Северна България, вкл. област Добрич и съседните нам.

Въведоха извънредни мерки в добричко срещу заразен дерматит по кравите

Движението на едри преживни животни в тези области не е забранено, но се извършва под засилен контрол.


Мерките са във връзка с откритите огнища на заболяването в Хасковско и Старозагорско. Заразният нодуларен дерматит, известен още като Лъмпи скин (на английски: Lumpyskin disease), е заболяване причинено от вирус семейството на шарковите и се проявява предимно при говеда. Вирусът се разпространява, чрез ухапване от насекоми. Хората не боледуват.

Заразата у нас се е прехвърлила от Гърция и Турция или чрез кръвосмучещи насекоми или чрез нелегален внос на говеда.

Освен ограничителните мерки, ще се предприеме пръскане срещу комари, мухи и др. по поречията на граничните реки. Към момента не се налага имунизация, от една страна защото ваксината, която се използва не дава очакваните резултати, от друга – защото е забранено движение на животни или търговия с продукти от тях в рамките на 3 години, т.е. икономическите загуби ще са огромни. Единственият начин да се спре разпространението на заболяването в страната е евтаназиране и загробване на стадата с болни животни.

Забранява се провеждането на пазари и изложби на едри преживни животни, а при съмнение за заболяване или смъртност стопаните трябва незабавно да информират официалния ветеринарен лекар.

На 26-ти април от 14 часа в ДЗИ – Ген. Тошево, ще се проведе обучение на млекопроизводители. Стопаните ще получат информация за заболяването, сиптоматиката, и за мерките, които да предприемат.