Дискриминация на младите хора от страна на работодатели

За нагъл тормоз от страна на работодател върху млади майки и момичета сигнализира регионалният координатор на КНСБ Гинка Василева.

Дискриминация на младите хора от страна на работодатели

Не им е позволявано да ползват болнични, а когато са се опитали да защитят правата си, са били притискани от членовете на семейната фирма и от управителя, вкл. Работили са в магазин за детски играчки на фирма „Лили тойс” ООД, със собственик Станимир Димитров. Магазинът се намира на бул. „25 септември” 60.


От синдиката са ги консултирали, че трябва да спазят предписанията на детските лекари, но след завръщането си на работа, те са били помолени да напуснат.  От КНСБ обаче отново са ги консултирали, че ако работодателят иска да прекрати трудовите правоотношения, инициативата трябва да е негова, защото негативните последствия при доброволно оттегляне, остават за работника.

Следва втора атака от работодателя – накарал работниците в трите му обекта – Бургас, Варна и Добрич, да подпишат заявления за напускане по взаимно съгласие, без дата. На това са се опълчили само нашите момичета. Две от тях са освободени, другите две – сами напускат, заради тормоза, оказван от управителя и жена му. „Натискът беше огромен – с десетки телефонни обаждания на ден”, сподели Гинка Василева. Тя съобщи обаче, че момичетата не са се огънали и това е първият случай, в който работниците са спазили правилата.

Всъщност младите хора, като цяло, споделят, че при кандидатстване за работа са дискриминирани – разпитвани са подробно дали имат намерение да създават семейства и са отхвърляни, при положителен отговор. В защита на правата на всички трудещи се, синдикатът организира национална кампания под наслов: „ВЪЗстани за правата си!”