Тя е тъпа и сдухана. Защо да живее?

„Тя е тъпа и сдухана. Защо да живее". Така 15-годишна позната на убитата в столичния „Люлин" Севилия Райчева обяснила пред разследващите защо се радва, че 19-годишното момиче е убито.

Тя е тъпа и сдухана. Защо да живее?

Това разказа на брифинг в СДВР шефът на отдел „Престъпления срещу личността" главен инспектор Георги Тотков, който заедно с началника на криминалния отдел в СДВР главен инспектор Антоний Ангелов и главния разследващ полицай Бистра Гуревска разкриха подробности около убийството на 19-годишното момиче и залавянето на двамата убийци.

 

Инцидентът е станал в блок 816 в столичния квартал Люлин на 13 май. Сигналът, подаден на телефон 166 е бил за лице от женски пол, което е намерено с множество прободни и прорезни рани. От МВР веднага реагирали и изпратили патрул и служители от отдел „Криминални престъпления" от 9РПУ. На мястото на инцидента пристигнал и екип на „Бърза помощ", който констатирал смъртта.

 

Севилия Райчева е била с диагноза „Шизофрения". Живеела в малък апартамент с родителите си, които през деня били на работа. Семейството било бедно и апартаментът бил зле поддържан. От известно време момичето не е ходило на училище заради влошено състояние и е била на инжекции. Жертвата е била в последния 12 клас и през този месец трябвало да бъде абитуриентка.

 

По думите на Тотков, задържаните момче и момиче са на 17 години и се познават с жертвата от квартала. Севилия контактувала с тях в училище, но най-вече по Скайп и през интернет. Двамата извършители се срещнали случайно около блока на жертвата. Първоначално решили да откраднат златни бижута от дома й. Влезли в апартамента, където тя била сама.

 

Единият се опитал да отклони вниманието й и я помолил за чаша вода, като през това време другият търсел накитите. Севилия, която много държала на скромните си златни накити ги видяла да крадат и това предизвикало агресивното поведение на младежите.

 

Бижутата били под 10 г. злато.

 

Ножът, с който Севилия е била прободена над 25 пъти е взет от жилището, като и двамата младежи са я ръгали, уточниха още разследващите.

 

Момчето, участвало в убийството, е криминално проявено. Той е попаднал в полицейските регистри, след като е извършил престъпление по чл. 151 от НК - Съвкупление с непълнолетно лице.

 

След задържането двамата убийци разказали какво се е случило, но през 20 минути се опитвали да сменят защитните си версии. По мнението на разследващите, двамата не съжаляват за извършеното.

 

Убийците са били наясно, че Севилия е мъртва преди да си тръгнат. Опитали са да заличат следите от престъплението, но са бързали много да напуснат местопрестъплението. Разследващите са усетили, че двете деца са имали предварителна договорка какво да твърдят пред полицията.

 

Полицейските служители са направили възстановка на събитията от фаталния ден, извършили са оглед и са разпитали съседи. Събрани са множество веществени доказателства, които уличават заловените. Предстои повдигане на обвинение по чл. 115 от НК - Умишлено убийство.

 

По време на пресконференцията стана ясно още, че единият от задържаните е ходил при баба си след убийството, като двамата убийци са опитвали да се върнат към нормалното си ежедневие. Разследващите имат основания да смятат, че извършителите и друг път са влизали в чужди домове, за да крадат.

 

Полицаите не казаха имената на убийците, но посочиха, че не са били добри ученици и не са ходели редовно на училище. Не става ясно и за какво двете деца са щели да използват парите от продажбата на златото. От МВР все още нямат данни дали момчето и момичето са употребявали наркотици. Полицията все още събира доказателства.

 

Всички са знаели, че Севилия е била болна от шизофрения и отношението към нея от обкръжението й е било пренебрежително. Полицаите все още не са открили свидетели, които да са чули викове за помощ. Според тях не е имало шанс тя да бъде спасена и по всяка вероятност не е можела да се защити.