От ГЕРБ спускали на Митрева списъци за назначения

Няма да прехвърлям вина, защото не съм такъв човек и трябва да има уважение между институциите, заяви Христина Митрева, като допълни, че не само НОИ отговаря за определяне на приходната част на ДОО.

От ГЕРБ спускали на Митрева списъци за назначения

Според нея правителството е заложило прекалено оптимистична макрорамка и за приходите от данъци. „Много скоро една друга дискусия ще тръгне", прогнозира тя, намеквайки за невъзможността на приходната администрация да събере приходите, заложени в бюджета.

 

Изключително емоционална бе последната пресконференция на Христина Митрева, която събра служителите на НОИ в сградата на института. На крака с бурни аплаузи служителите на осигурителния институт посрещнаха Митрева. И държавните чиновници в института, и Митрева не можаха да скрият сълзите си. С треперещ глас Митрева благодари на своите подчинени за работата й.

 

Един човек нищо не може. Това което сме постигнали, сме го постигнали всички заедно, заяви Христина Митрева. Тя посочи, че НОИ не може да бъде единствената институция, която да носи отговорност за заложените приходи в бюджета на ДОО. Няма да поема такава отговорност и такава вина, категорична бе Христина Митрева.

 

Залата на киносалона се оказа тясна за всички служители, които искаха да се сбогуват с шефката си.

Митрева обясни, че от медиите разбрала, че й се иска оставката и допълни, че от месеци била изолирана от социалния министър Тотю Младенов.

„Аз ще си отида. По-важно е вие и институцията да останете," обърна се към колегите си тя и допълни: „Имате голям капацитет и аз вярвам във вас. Нищо не започва и не свършва с мен."

 

Митрева каза, че правителството я е изолирало по закона за надомната работа и обясни, че в изготвянето му не е участвал човек от НОИ.

 

Бившият вече шеф на НОИ призна, че от ГЕРБ са й спускани списъци с имена на хора, които трябвало да бъдат назначени в териториалните звена на НОИ. По този повод й бил оказван голям натиск да назначава хора на ГЕРБ, които били без нужната подготовка. Митрева обясни, че не се поддала на този натиск и хората били назначени след обективно проведени конкурси.

 

По думите й само четирима директори от ГЕРБ били назначение в териториалните звена на НОИ, но те били изключително подготвени. „Искаха не 4, а 17 човека," обясни тя.

 

Според нея това, че не е изпълнила нареждането за значенията по списък е и една от причините да се нагнети напрежение между нея и държавното ръководство. Тя не посочи конкретни имена на хората, които й спускали списъците, но заяви, че имената са подавани от местните структури на ГЕРБ.

 

Митрева не приема обвинението за лошо управление на НОИ. Тя разкри подробности около последния й разговор с финансовия министър Симеон Дянков в неговия кабинет. По думите й този разговор бил кратък, като финансист номер едно се опитвал да й обясни, че НОИ е виновен за грешно планираните приходите в ДОО. Дянков ясно й казал, че ако не си подаде оставката, тя ще продължава да бъде изолирана и той, и Тотю Младенов не желаели да работят с нея.

 

Митрева предложила на финансовия министър да седнат на една маса и заедно да направят бюджетните разчети и да се види кой е крив и кой прав. Той обаче отвърнал на това предложение с мълчание.„Казах довиждане и си тръгнах," обясни Митрева.

 

В края на последната си пресконференция тя все пак намери сили да се шегува със създалата се около нея ситуация. „Изглежда, че аз съм човекът оркестър с всичко, което ми се приписва," каза тя.

Накрая Митрева благодари на медиите за съвместната им работа и за ангажираността им по проблемите, касаещи НОИ. „На вас колеги поклон", тези думи тя се сбогува с колегите си.

 

Пресконференцията й приключи така, както и започна - с бурни аплодисменти и сълзи.

По-рано днес парламентът гласува освобождаването на Митрева след продължителна и яростна дискусия с опозицията. От БСП и ДПС обвиниха управляващите за провалите в НОИ.

Митрева каза само това, което изтъкна и на брифинга си - Не искаха да работят с мен, за да излезе виновен НОИ за някои неща.