В тервелско ще строят станция за биогаз

В община Тервел е получено инвестиционно намерение от страна на ЕТ „ИСМ 91 – ИСА Сали” за изграждане на съоръжение за производство на биогаз в землището на село Зърнево, община Тервел

В тервелско ще строят станция за биогаз

Инвеститорът е от село Каравелово, община Никола Козлево и възнамерява да изгради съоръжението на площ от 18,101 дкр.



Инвестиционно предложение е свързано с изграждане на инсталации за преработка на животински и растителни отпадъци в биогаз, чрез анаеробно разграждане. Характерът на инвестиционното предложение предвижда изграждане на нова централа за електроенергия и топлоенергия, с мощност до 1,5 МW, използвайки отпадъци от селскостопанската дейност.

Инвеститорът е собственик на животновъдни ферми и обработва земеделски земи в териториалния обхват на общ. Тервел. Отпадъците получени от фермите ще послужат като суровина за производство на биогаз, а той ще се използва за производство на електроенергия с мощност до 1,5 МW и топлинна енергия. Получената електроенергия ще се включи в националната електропреносна мрежа. Отделената топлина ще се използва за топлофицирне на сградите собственост на инвеститора.  

Площта на имота от 18,101 дка е с начин на трайно ползване „Кравеферма”. Предвидената използвана площ от територията на имота е 80%. В тази територия ще бъдат разположени резервоар за разграждане (ферментатор), резервоар за съхраняване на остатъчното вещество, твърда гондола като и спомагателни обекти, вътрешна алейна мрежа, паркинг за МПС на работещите на обекта и транспортните средства, които ще го обслужват.

ЕТ „ИСМ 91 – ИСА САЛИ”, с. Каравелово,  общ. Никола Козлево е един от водещите производители на селскостопанска продукция не само в района. Общият брой на отглежданите животни е около 800 крави, с очакване броят им да стигне до 2000. Инвеститорът обработва над 30 хил. дка земеделска земя.