Няма опасност от грипна епидемия в Добрич

През последните седмици в Добрич нараства интензитета на регистрираната заболяемост от остри респираторни заболявания (ОРЗ), което е характерно за сезона

Няма опасност от грипна епидемия в Добрич

Към 8 февруари 2016г. са регистрирани 24 заболели, като традиционно най-уязвимата група засяга най-малките от 0 до 4 годинки, следвани от възрастова група 5-14 години, информират от Регионалната здравна инспекция - Добрич. Данните са регистрирани чрез Интернет базираната информационна система за сентинелен надзор на грип и ОРЗ в България - www.grippe.gateway.bg. 



Продължава ежедневното проследяване интензивността на епидемичния процес. Поддържа се постоянна връзка с амбулаториите за първична медицинска помощ, информират от регионална здравна инспекция Добрич.

От изследваните 8 проби от заболели пациенти, прегледани амбулаторно с респираторни заболявания, изпратени от РЗИ в Националната референтна лаборатория (НРЛ) в НЦЗПБ - 4 са с положителен резултат за грипен вирус тип А H1N1, познат като свински грип. Създадена е организация за осигуряване на още проби от заболели пациенти за изследване в НРЛ „Грип и ОРЗ“ с оглед проследяване циркулацията на грипни вируси сред населението. 

В инфекциозно отделение на МБАЛ - Добрич за периода 1-7 февруари 2016г. са хоспитализирани 4 пациенти с диагноза грип, двама от които са вече изписани.

Към настоящия момент в РЗИ - Добрич няма постъпили сигнали от учебни заведения в областта за голям брой отсъстващи ученици от учебни занятия поради заболявания от ОРЗ.

Грипните вируси се разпространяват от човек на човек предимно при кашляне и кихане. Човек може да се зарази и при контакт с повърхности, които са заразени от пръските, отделени при кашляне и кихане от болни лица чрез докосване след това на очите, носа или устата си. Тъй като някои вируси и бактерии  могат да преживеят два и повече часа върху повърхности като дръжки на врати, плотове и др., честото измиване на ръцете спомага за намаляване на възможността за заразяване от повърхности.   

Както и при другите заразни заболявания, една от най-важните предпазни мерки е спазването на хигиена и особено честото и внимателно измиване на ръцете със сапун и вода. При липса на условия за миене може да се използват влажни хигиенни кърпички за ръце, както и дезинфектанти за ръце на алкохолна основа.

Избягване на контактите с видимо болни хора и при поява на симптоми своевременно да се потърси медицинска помощ, като се избягва самолечението, съветват от РЗИ-Добрич.