Георги Казанджиев написа първата за България книга за историята на пожарната

Премиерата на книгата "Пожарното дело в добричка област" се състоя днес в голямата зала на Община Добрич. Присъстваха много бивши и настоящи служители на местната пожарна. Книгата е посветена на 130-годишнината от началото на пожарното дело в Добрич.

Георги Казанджиев написа първата за България книга за историята на пожарната

Нейн автор е Георги Казанджиев. Основна тема на неговите изследвания е българската войска от най-дълбока древност до днес. Георги Казанджиев е автор на над 50 книги, между които "Бойният път на 46-ти пехотен Добрички полк", "Унизени, но непобедени", "Добричката епопея - 5-7.IX.1916 г.", "Генерал-лейтенант Иван Колев", "Генерал от пехотата Стефан Тошев", "Генерал от пехотата Пантелей Киселов", "Генерал от пехотата Данаил Николаев", "Генерал от пехотата Георги Тодоров", "Войните на българската войска от най-дълбока древност до 1945 г.", "Непобедените български полкове", "Величие и падение на българските канове и царе", "Божества, Богове, Богини".




Книгата "Пожарното дело в Добричка област" бе представена от полк. от резерва Севастиян Добрев. Той отбеляза, че книгата е първа по рода си в България - никога досега не е издавано произведение на тази тема и това се случва за първи път именно в Добрич. Рицари на огъня и доблестта - така Севастиян Добрев определи българските пожарникари. Най-голямото достойнство на книгата е начинът, по който авторът е успял да съживи истории и образи, заяви той. Книгата има и ракурс към бъдещето, добави Севастиян Добрев. Тя съдържа 300 страници, от които 30 - снимков материал. Описана е историята както на пожарната в град Добрич, така и на регионалните дирекции в областта.


Кметът на Добрич Йордан Йорданов се обърна към присъстващите пожарникари с думите: Всички деца искат да станат пожарникари като вас, вие давате добър пример на децата. Благодаря ви за работата, която вършите за Добрич и България.

От книгата и от разговори с хора, работили в системата, разбирам, че това е първата й част и тя може да бъде продължена, сподели впечатленията си областният управител на Добрич Детелина Николова.

Специален гост на представянето бе директорът на дирекция "Оперативни дейности" при Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението старши комисар Красимир Шотаров. Той предаде на автора благодарности за написаната книга от името на главен комисар Николай Николов - директор на ГД ПБЗН. Книгата е изключително ценна, защото показва развитието на пожарната в Добрич с конкретни факти и имена, отбеляза старши комисар Красимир Шотаров.

Аз съм горд, че съм част от тази професия и съм сигурен, че и всички колеги се чувстват по този начин, сподели началникът на Пожарна безопасност и защита на населението - Добрич гл. инспектор Дарин Димитров. С пожелание за огнеборски дух той връчи благодарствен плакет на автора. Гл. инспектор Дарин Димитров съобщи, че на традиционната ежегодна церемония "Пожарникар на година" на 10 февруари ще бъдат отличени двама служители на местната дирекция, а приз ще получи и Георги Казанджиев за приноса си към пожарното дело в България с тази книга.

Събитието бе организирано от Община град Добрич, Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", Сдружение на писателите – Добрич и Регионална библиотека "Дора Габе" - Добрич.