Съветниците с декларация против закриването на съда в Балчик

Общинският съвет в Балчик прие декларация, с която се противопоставя на плановете на Висшия съдебен съвет да закрие Районния съд в Балчик

Съветниците с декларация против закриването на съда в Балчик

Общинските съветници в Общински съвет Балчик изразиха своето категорично несъгласие, гражданско възмущение и протест срещу намерението за промяна структурата на съдебната система и създаването на нова съдебната карта, приети от ВСС с Решение по Протокол № 40/15.07.2015 г., които биха довели до лишаване на гражданите от съдебна институция  в града. В защита на своето желание, те изтъкнаха неоспоримия факт -  147-годишната история на учреждението. Липсата му би довела до дефицит на държавност в общината - културен, исторически и туристически район в Североизточна България.


На територията на община Балчик са разположени десетки  курортни комплекси, множеството чужденци, заселили се трайно в общината, летище, яхтено пристанище, товарно пристанище, голф игрища и многобройно население. По брой население община Балчик се нарежда на трето място в областта.

Темповете на развитие през последните години в социалноикономическата сфера, изразяващи се в реализация на множество инфраструктурни проекти, развитието на туризма и строителството, засиленият стокооборот, търговията на недвижими имоти, водят до необходимост от предоставяне на съдебни услуги, се посочва в декларацията. 

„Преместването на съда ще ограничи и лиши жителите на общината, и особено най-уязвимите сред тях, от възможността да ползват юридически, съдебни и административни услуги. Ще се утежни бюджетът на отделния гражданин, ще се намалят съдебните производства и много престъпления ще останат ненаказани. Достъпът до правосъдието ще е свързан с повече време, разходи за пътуване и отсъствие от работа. Ще се накърнят правата на хората от общината. Ще се задълбочат процесите на миграция на населението към по-големите градове и ще се окаже необратим отрицателен ефект върху демографските и социално-икономическите процеси в района”, допълват общинските съветници.