Музеят в Добрич се включва в европейската нощ на музеите с изложбата Детство мое

Регионален Исторически Музей – Добрич ще се включи за пореден път в европейската инициатива „Нощ на музеите”. Тя ще се проведе на 14 май, събота. Почти всички музеи на стария континент ще се включат в инициативата. В Добрич тя ще бъде отбелязана с изложбата "Детство мое".

Музеят в Добрич се включва в европейската нощ на музеите с изложбата Детство мое

Откриване на експозиция "Детство мое" ще бъде в събота от 16.00 часа в Музея в Градски парк „Свети Георги”. Изложбата представя дома, семейството и играта на децата от Възраждането през 19 век, през началото на 20 век, и до най-ново време. Посетителите ще видят нагледно големите промени, които са настъпили в забавленията и начина на живот на децата само за няколко десетилетия. Същевременно много обреди от Възраждането са познати и се спазват и днес. Общото за всички епохи си остава и въображението на децата. 


 

След откриването на изложбата предстои фолклорна програма с възстановка на стари детски игри с участието на деца от СОУ „Св. Климент Охридски”, както и работилница на открито и музикална програма с участието на Студио за поп рок певци „Сарандев” и  Арт център „Палитра”.

Тази събота музеят ще работи от 16.00 до 01.00 часа със свободен вход.

 

РИМ - Добрич е подготвил още едно предизвикателство за посетителите. Всеки желаещ може да застане пред музейната камера и да разкаже спомените си от детството, любимите игри и това, което ще предаде на своите деца и внуци. Целта е да се попълни научния фонд на музея и в последствие заснетото да се показва на посетителите.

 

200 от изложените експонати са от фонда на музея, а друга много голяма част са предоставени от добричлии. Експозицията "Детство мое" ще може да бъде разгледана цяла година - до следващата нощ на музеите. РИМ - Добрич вече има идеи какво ще предложи на посетителите и тогава.