АПИ: Шофьорите да карат внимателно утре

Жълт код за потенциално опасно време е обявен за утре в Добрич. 27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност за поддържане на републиканската пътна мрежа

АПИ: Шофьорите да карат внимателно утре

Шофьорите, на които в неделя им предстои пътуване, е необходимо да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия. Прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология е за увеличаване на снеговалежите, а във високопланинските проходи, Добруджа и Лудогорието са възможни виелици и образуване на преспи, информира Агенция "Пътна инфраструктура".


Шофьорите да предвидят повече време за път и да се въздържат от пътуване в районите с оранжев и жълт код, ако това не е наложително. При необходимост ще се спира движението за извършване на снегопочистване и превантивна обработка на пътните участъци, за да се избегне възникването на сериозни пътни инциденти. При усложнени атмосферни условия в нощта на събота срещу неделя може да се предприеме цялостно спиране на движението по третокласната пътна мрежа.

Необходимо е шофьорите на тежкотоварни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки дистанция и указанията на контролните органи. Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.