Кои предложения на добричлии влизат в Бюджет 2016

Възстановяват конкурсите "Сарандев" и "Медникаров", изграждат канализация по улиците "Вежен" и "Разлог".

Кои предложения на добричлии влизат в Бюджет 2016

Второ публично обсъждане на проектобюджета на Община град Добрич за 2016 година се проведе днес. В срещата с граждани участваха кметът Йордан Йорданов и целият му екип. Бяха представени резултатите от проведеното на 30 ноември първо публично обсъждане на Бюджет 2016 на Добрич. Тогава постъпиха 47 предложения от граждани и институции, като днес бе даден конкретен отговор на всяко от тях. Част от идеите са залегнали в Бюджет 2016, за други ще се търси финансиране при актуализацията му.



По предложение на Стефани Маринова и Николай Нейчев ще бъде възстановен поп-рок конкурсът "Сарандев". За целта в бюджета на общината са заложени 20 000 лева. Ще бъде възстановен и хоровият фестивал "Маестро Захари Медникаров". Вносител на идеята е организацията "Приятели на България". За организирането на фестивала Община Добрич ще задели 5 000 лева.

С 204 000 лева ще бъде изградена канализация по улиците "Разлог" и "Вежен".

В Бюджет 2016 са предвидени 5 000 лева за проектиране на основен ремонт на къща-музей "Адриана Будевска" - тя е паметник на културата с национално значение и може да се ремонтира само с разрешението на Министерство на културата. Предложението за ремонт на къщата бе направено от Светлин Колев - общински съветник от БСП.

В капиталовата програма за 2016 година е предвидено общинско съфинансиране в размер на 65 000 лева за подмяна на дограмата на Художествена галерия - Добрич по проект "Красива България".

За част от предложенията е необходим по-обстоен анализ и на този етап те не са включени в годишния план, но не са и отхвърлени. Сред тях са закупуването на паяк - предложение на Станислав Илиев, увеличаване на субсидията на спортните клубове - предложено по отделно от Станислав Илиев и Младен Матеев, създаване на общински фонд "Здраве", който да задържа младите лекари в Добрич - идея на Атанас Атанасов, закупуване на апарати за хемодиализа - искане на МБАЛ - Добрич.

Бюджет 2016 на Добрич ще бъде гласуван на заседание на Общинския съвет през февруари.