Дават допълнителна пенсия на пенсионерите

Еднократна пенсия като компенсация за високите цени, обеща социалният министър Тотю Младенов. Един от вариантите е допълнителните пари да са 136 лв. и да бъдат раздадени на възрастните от 1 юли.

Дават допълнителна пенсия на пенсионерите

Еднократна пенсия като компенсация за високите цени обеща социалният министър Тотю Младенов. Един от вариантите е пенсията да е 136 лв. за всички и да бъде раздадена от 1 юли. Окончателното решение ще бъде взето след 19 май, когато се очаква въпросът да бъде обсъден от Националния съвет за тристранно сътрудничество.


 

Тотю Младенов даде да се разбере, че вече е обсъдил въпроса с вицепремиера Симеон Дянков. Финансовото министерство ще трябва да реши какви средства могат да бъдат отпуснати за допълнителна пенсия без да се наруши финансовата дисциплина.

 

„Би трябвало да се намерят средства за компенсиране на доходите на хората както от труд, така и от пенсия, а в какви размери, не мога да ги коментирам”, каза социалният министър. Според него от една страна трябва да се внимава да не се нарушава бюджетната дисциплина, а от друга – да се намери механизъм, с който да се компенсира покачването на цените на храните и горивата.

 

„Разработени са различни варианти”, каза Младенов, но не пожела да ги коментира предварително. Социалният министър участва в дискусия по социалните и трудовите права на българските работници, организирана от КНСБ, в която участваха и шефката на парламента Цецка Цачева и правосъдният министър Маргарита Попова.