Добрич отбелязва Световния ден на недоносените деца

Дом-паметник "Йордан Йовков" ще светне в лилаво във вечерните часове на 16 и 17 ноември по повод Световния ден на недоносените деца. Сградата на Община Добрич също ще бъде частично осветена.

Добрич отбелязва Световния ден на недоносените деца

Така добричлии ще изразят своята съпричастност и подкрепа към недоносените бебета и техните семейства. 


Световният ден на недоносените деца (17 ноември) се отбелязва ежегодно в повече от 60 страни от цял свят, като в България се провежда за 4-ти път. Въпреки широката обществена подкрепа към каузата на недоносените деца в България, много родители продължават да се сблъскват с предизвикателствата на преждевременното раждане, без да имат достъп до необходимата им информация. Именно поради това, Фондация „Нашите недоносени деца” разработи първия систематизиран източник на информация за родители – наръчник и онлайн платформа „Всичко за недоносените бебета”, информира община Добрич.

Недоносените бебета представляват най-голямата група пациенти сред децата, а броят им продължава да нараства. Още по-тревожно е, че това се случва на фона на тенденцията към намаляване на общия брой раждания. Непрекъснато се увеличава и броят на недоносените с екстремно ниско тегло – под 1000 гр. В България грижата за едно недоносено бебе може да достигне 1000-2000 лв на ден. Тази потресаваща статистика е причината за това да съществува Световен ден на недоносеността – 17 ноември, поясняват от фондацията.