Йордан Йовчев отговори на ученически въпроси в Добрич

Световният шампион по спортна гимнастика и сребърен медалист от олимпийски игри Йордан Йовчев посети Добрич и се срещна с учениците от профилираната гимназия по предприемачество и туризъм „Райко Цончев“ - Добрич.

Йордан Йовчев отговори на ученически въпроси в Добрич

Йордан Йовчев е един от спортистите, които прославиха България по цял свят. Роден е в Пловдив на 24 февруари 1973 г.  Началното си образование завършва в родния град, а още на 7 години е открит за спорта от Живко Добрев. През годините е сменял много треньори, но от всеки е научил по нещо и е безкрайно благодарен. Нито за минута не спира да се занимава с този спорт и дава всичко от себе си на всяко свое участие. Целта винаги е била победа. Още от дете е целеустремен и амбициозен. Само упоритата работа и постоянството носят успех, каза Йовчев на учениците.


Те от своя страна проявиха завиден интерес към спортната легенда и не спряха да задават въпроси. Той се оказа доста земна и отзивчива личност. Отговори на всички, като често си проличаваше и чувството му за хумор. Винаги ме е мотивирал спорта. Продължавал съм заради него. На два пъти съм чупил крак, но за мой късмет, травмите не бяха фатални и не сложиха край на кариерата ми. И добре, че бе така, защото разбирам само от спортна гимнастика. Ако един ден се наложи да се занимавам с нещо друго, незнам какво би било то, каза Йовчев. Борил съм се за всеки мой успех. Губил съм, но винаги съм си вземал поука от грешките и съм продължавал напред. Всеки трябва да търси мотивацията в себе си, посъветва гимназистите той. На въпроса „С какво се гордее най-много”, Йовчев отговори – с домакинството на Европейското първенство по спортна гимнастика за юноши, девойки, мъже и жени. Беше велико изживяване!Без грешки! В професионалната си кариера на спортист се гордея с постижението си през 2001 г., когато станах световен шампион на земна гимнастика и едновременно шампион на халки, в един и същ ден!


Йордан не скри трудностите, с които е трябвало да се справя още от малък. Едва седем годишен започва активни занимания със спорт, което го откъсва от семейството. Лишавах се много, най- вече от подкрепата и обичта на мама и татко. Бях всеки ден на тренировки, без почивка. Наложи се да порасна рано. Професионалните ми ангажименти попречиха да завърша образованието си докрай. Надявам се тази година да си взема успешно изпита за магистърска степен в НСА. 

Йордан Йовчев участва на шест поредни олимпиади от 1992 до 2012 г. Става първият гимнастик, участвал в шест олимпийски игри в историята на спорта (печели 4 олимпийски медала). От декември 2008 е председател на българската федерация по спортна гимнастика. Избиран е за спортист на годината, спортист на Балканите, спортист на България. През 2004 г. е избран за Мъж на годината, а през 2013 г. е удостоен е с орден „Стара планина“. През 2013 г. слага край на спортната си кариера с бенефис в зала Арена  Армеец – София.