Най-смъртоносните змии гостуват на Добрич

От днес в Добрич гостува изложба на екзотични животни. Посетителите на изложението ще имат възможността да видят и дори докоснат едни от най-екзотичните и опасни влечуги на планетата, сред които тайпан, черна мамба, кобри, отровници, питони, игуани, крокодил, анаконди, паяци, скорпиони, алжирско таралежче и много други.

Най-смъртоносните змии гостуват на Добрич

Терариумът е от Хасково, но гостува в Добрич за четвърта  година, като се радва на завиден интерес от страна на гражданите и гостите на града. Организатор на изложбата тази година  е д-р Георги Еленски, който разказа подробности за експозицията и участниците в нея. 



В експозицията има 40 вида животни, предимно влечуги, като 4 от тях са най-опасните и отровни влечуги на Земята. За удоволствие на посетителите, най-вече на малчуганите, снимките са позволени. Повечето от животинките са опитомени и ако си мислите, че дресурата на студенокръвни е мисия невъзможна, грешите. Ако на тях се гледа като на домашен любимец от най-ранната им възраст, то те ще свикнат с хората и дори ще позволяват да бъдат милвани. Влечугите не разпознават отделни хора, така че могат да бъдат държани от всеки, стига това да се прави внимателно.  Тогава животинчето  спира да възприема човека като опасност. За съжаление, змиите не могат да изразяват любовта си, човек ги обича, без да очаква взаимност. Змията вероятно вижда черно-бяло, има обоняние, не разчита само на зрението си при лов. Отровата на някои екземпляри е толкова силна, че води до фатален край за броени минути. Самият д-р Еленски на няколко пъти е бил на косъм от ухапване, но за щастие това не се  е случило. 


Любопитно е, че змиите се хранят два пъти в месеца, основно с плъхове и мишки. Тази храна им е напълно достатъчна, тъй като те не дъвчат, а направо гълтат поетата храна, която се разгражда бавно и остава чувство за ситост. 

Всеки, който иска да посети изложбата, може да го направи до 8.12.2015 г. в Арт галерията на читалище „Йордан Йовков”, над кафе „Дикоф”. Работното време на терариума е всеки ден, дори събота и неделя, от 10:00 до 20:00. Вход за възрастни – 3 лв., за студенти, ученици и пенсионери – 2 лв., деца от 3 до 7 години ще плащат по левче. Предвиждат се и намаления за организирани посещения. Снимките с неотровните животни се заплащат  по 3 лева.