Днес в Добрич се откри паметник на таврийските българи

Днес в Добрич се откри паметник на таврийските българи
Днес пред сградата на Община Добричка срещу барелефа на цар Борис III бе открит мемориалният знак „В памет на таврийските българи“.

Изграждането на паметния знак е гражданска инициатива с основна задача – почитане паметта на нашите сънародници – таврийските българи. 


Домакин на събитието е Община град Добрич, организатори – Инициативен комитет за построяване на мемориалния знак „В памет на таврийските българи“ и Общобългарски съюз „Истина“.


Гости на тържеството бяха новоизбраният кмет на града Йордан Йорданов, председателят на общински съвет – Добрич Иво Пенчев, д-р Маргарита Новоселска - областен управител, Негово Превъзходителство Микола Балтажи – посланик на Република Украйна в България, дипломатът Иван Станчов, както и потомци на таврийските българи. Сред присъстващите бяха българи от днешна Таврия, както и жители на град Добрич.


 С паметника се отбелязват доброволното преселване на около 2000 таврийски българи в България (1943 - 1944 г.), трагичното самоубийство на предводителя им Мишо Хаджийски (7-12-1944г.) и 70-та годишнина от депортирането на вече заселилите се в България таврийски българи обратно в СССР (1945 г.).


Паметният знак бе открит от Йордан Йорданов – кмет на община Добрич и Георги Чунчуков – член на инициативния комитет и зам. председател на Общобългарски съюз „Истина”. Освещаването на паметника бе направено от отец Иван Дойчев. Георги Чунчучков произнесе трогателно слово, което запозна присъстващите с историята на таврийските българи и идеята за издигане на мемориален знак в тяхна памет. А кои са таврийските българи? Те са потомци на българите от ямболския, сливенския и одринския край, преселили се в началото в Бесарабия, по време на руско-турските войни, а после установили се в Таврия (географска област в днешна Украйна). През април 1942 година Украйна е окупирана от немски и румънски войски. Таврийските българи пишат писмо до Цар Борис III, с молба да им помогне в тези тежки времена и да ги приеме на територията на България. През 1943 г. започва преселването им от Украйна в Добруджа и Лудогорието. Активни участници в процеса са таврийският писател и журналист Мишо Хаджийски, пълномощникът на българското правителство Любомир Кузупов, както и българският генерален консул в Галац Иван Д. Станчов. В пределите на България таврийските българи получават земи, безлихвени заеми и храна. През 1945 г. България е окупирана от Червената армия и таврийските българи се преследват, смятани за изменниици на отечеството. Сталин иска от нашето правителство да ги предаде, следват гонения и убийства. Малцина имат късмет да оцелеят.
Всички присъстващи поднесоха венци и цветя пред новооткрития паметник.Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+