Полицията следи за движението на велосипеди и каруци при зимни условия

През месец ноември ще протече акция „Зима”, която цели да изостри вниманието на водачи и пешеходци, участващи в движението по пътищата през зимния сезон, към тяхното безопасно поведение и шофиране, както и към толерантността има на пътя, съобщават от ОДМВР-Варна.

Полицията следи за движението на велосипеди и каруци при зимни условия

Тази година акцията ще се проведе на три етапа, като всеки от тях е посветен на различна група участници в движението и в рамките на всеки един етап има обявен тематично специален ден без жертви на пътя.


Тази седмица вниманието на пътните полицаи е насочено приоритетно към спазване на законовите изисквания от страна на велосипедистите и на водачите на превозни средства с животинска тяга. А петък (6 ноември) е определен като Ден без жертви велосипедисти.

Ето няколко основни правила при използването на тези пътни превозни средства. 

Велосипедите и другите двуколесни пътни превозни средства са рискови за управление при зимни условия. Хлъзгавите и заледени пътни настилки са причина за пътни инциденти, често с фатални последици.

Ако ползвате велосипед през зимата, сте длъжни да използвате светлоотразителна жилетка, когато сте извън населено място, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост. Важно е да сте видими отдалеч. Велосипедите трябва да имат изправни спирачки, звънец, устройство за излъчване на бяла или жълта светлина отпред и червен светлоотразител отзад, както и бели или жълти светлоотразители (или елементи) отстрани на колелата.

При ППС с животинска тяга, често пътнотранспортните произшествия настъпват заради липсата на светлоотразители, не са редки случаите на пътни инциденти поради неправилното им движение на пътя и неправилния превоз на пътниците в тях.

Всяко пътно превозно средство с животинска тяга трябва да има два бели или жълти светлоотразителя отпред, два червени светлоотразителя отзад, а при движение през нощта и при намалена видимост – отзад вляво светещо тяло, излъчващо бяла или жълта добре различима светлина. Светлоотразителите трябва да са разположени симетрично от двете страни на превозното средство.